Ingen linjal gör rymden rättvisa

… ändå måste vi göra något för att göra ett ärligt försök att förstå.

Det är ju proportionerna som är de viktiga. Det må sen gälla vår egen planet, omloppsbanor kring den eller galaxer. Vi har mätt avstånd i kilometer, astronomiska enheten AU och i vinklar. Nu gör vi det i ljustid. Det blir en linjal till, men de kan komma väl till pass nån gång. Själv samlar jag på dem.

Ifall Solen inte döljer sig bakom molnen eller under horisonten, kan man kontrollera att den skalmodell man har är korrekt med hjälp av ett par solförmörkelseglasögon. Är beräkningarna rätt utförda kommer Solen att precis täckas av den boll man valt som representant för Solen när den betraktas på beräknat avstånd. OBS! Titta inte mot Solen utan solförmörkelseglasögon!

Ljuset färdas nära 300 000 km per sekund i vakuum. I rymden är det nära nog tomt. Medelavståndet till vår enda måne, Månen, är 380000 km. Då är månen en dryg ljussekund ifrån oss. Solens diameter är 1,4 miljoner kilometer. Den sträckan är närmare fem ljussekunder.

Tänk på det nästa gång du står och tittar på Månen och tycker att den är fjärran.

Om en ljussekund vore en centimeter:

… skulle avståndet mellan Solen och Jorden vara femhundra centimeter. Fem meter.

  • Solens diameter vore knappt 4,7 cm, något större än en golfboll
  • Jordens diameter vore mindre än en halv millimeter. En prick. I luften.
  • Månen, en ännu mindre prick, vore knappt 1,3 cm från Jorden. 
  • Jupiter är drygt 5 AU från Solen, alltså drygt fem gånger så långt från Solen jämfört med Jorden. I vår modell betyder det drygt 20 m.
  • Vill man i skrivande stund sända ett kommando till New Horizons, som 2015 tog bilder av Pluto under sin passage 2015, tar det drygt 14 timmar innan man får bekräftelse på att kommandot kommit fram och registrerats. En enkel resa i ljusets hastighet tar drygt 25000 sekunder. Över 250 m från den något förstorade golfbollen som utgör Solen i vår modell. Radiosignaler och wifi går liksom röntgen och övrigt ljus – med ljusets hastighet.
  • Voyager 1, som härom året med stor sannolikhet äntrat den interstellära rymden, nås av Solens ljus på 21 timmar 22 minuter och 30 sekunder. Nära 77000 cm, eller 770 m i vår modell. Den sonden är förresten det föremål, tillverkat av människohand, som rest längst bort från Jorden. Från dess nuvarande position vore det inte alldeles enkelt att ens särskilja Solen från de övriga stjärnorna, även om den näst närmaste fortfarande befinner sig ljusår bort.

Om 500 sekunder, en AU, avståndet mellan Solen och Jorden, vore 500 cm, vore ett ljusår över 315 km.

Om vi låter ett dammkorn på 0,4 mm utgöra Jorden, och Solen vara en golfboll, klädd i ett tunt lager modellera, fem meter från Jorden; Då skulle följande stjärna vara på ett avstånd längre än avståndet Helsingfors-Prag eller Stockholm-Bryssel.

Liksom alla de övriga försök vi gör att förklara storlek och avstånd i rymden fungerar detta i bara en del, för denna modell lämpliga situationer. Men samlar man på linjaler kanske man har en som passar när man behöver en.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s