Undervisningsresurser

Här finns olika temaområden att dyka in i. Under presentationerna finns en riktgivande anteckning om vilka ämnen arbetsbladen kan tas in i och vilken matematik som ingår.

Mycket nöje!


Under rubriken ”Våra satelliter kring Jorden” finns uppgifter som handlar om hur vi kan övervaka olika fenomen på vår planet. Att se på Jorden från rymden är att ta ett steg tillbaka för att skaffa sig en överblick.

 


Är du hemma i vårt solsystem” är nästa fråga. Här får du arbeta med skalor och avstånd för att kunna skapa en hanterlig bild av det vi hittills vet om vår närmaste kosmiska omgivning.

Solförmörkelse180811


De större frågorna kommer in under ”Vi och vårt universum” Vi lämnar solsystemet för att ta en titt på andra stjärnsystem och på hur man kan hitta planeter även om man inte kan se dem direkt. Dessutom tar vi en titt på galaxer och galaxhopar.

VI_och_Universum



 

Det finns också en hel del material på Nordic ESERO’s sida med skolresurser. Du når dem via denna länk

022
Pedagogisk karusell – ett sätt att ta tillvara kunskapen som finns i rummet

En sekvens på upp till 10 lektioner astronomi för grundskolans senare årskurser:

Vad finns därute?

80_Observation

Den här sekvensen kan gott köras i klassrummet. Det behövs inget teleskop eller någon annan specifik utrustning. Det enda som krävs är datorer, gärna med Stellariums fullversion installerad. Det finns en webbversion men den saknar en del användbara funktioner.

Materialet är baserat på slutarbetet till Nordic ESERO‘s kurs ”Exploring the Universe” som hölls på Teneriffa i oktober-november 2019. Besöker ni Teneriffa är det ett fantastiskt område att njuta av stjärnorna från. Mörkret kring Teide är skyddat i lag.

Så – Vad finns därute?

 

Sekvenser om solsystemet och solvinden:

Under polarhimlen

Som slutarbete i kursen ”Under polarhimlen”, ordnad av Nordic ESERO, gjordes 2012 följande två sekvensplaner. Det gemensamma temat i båda sekvensplanerna är rymdväder och det vi ser av det – Norrsken. Den didaktiska infallsvinkeln är interdisciplinär och påvisar vikten av att kunna förena kunskapsfragment från olika discipliner. Att förena fysik, kemi, geografi och matematik är nödvändigt för att skapa de verktyg som behövs för att kunna förstå de processer som ger oss norrsken.

130317Nordlys7EG

Tema Rymden riktar sig främst till elever i årskurs 6. Jorden i Blåsväder är gjord med tanke på elever i årskurs nio. Dock är de inte på något sätt låsta till dessa årskurser!

Dokumenten innehåller såväl samlad information för läraren som praktiska tips för genomförandet i klass.

Maria Sjöblom: Tema Rymden           Jan Holmgård: Jorden i Blåsväder

 

1 kommentar

Lämna en kommentar