Om EduGalaxen

Nyfikenheten är en stark drivkraft. För att kunna behålla nyfikenheten behöver den näring. Många människor bär på fina minnen från vackra stjärnklara kvällar och nätter när tanken fått löpa fritt och funderingar på vad det egentligen är man ser på stjärnhimlen. Här i Norden har vi därtill norrskenet som fascinerat generationer av nyfikna människor.

Bland lärare finns det en hel del som bevarat och utvecklat sin nyfikenhet. Denna blogg startade i efterdyningarna av en fortbildning anordnad av Nordic ESERO och riktad till lärare. De första inläggen skrevs av Alexander Biebricher, fysiker och lärare på Andøya Space Center, och Jan Holmgård, Lärare på Sursik Skola i Pedersöre, Finland, som träffades för första gången under kursen ”Under Polarhimlen” 2012. Sedan dess har flere skribenter bidragit till bloggens utveckling.

Sedan hösten 2015 fungerar EduGalaxen också som blogg för Nordic ESERO. Det första blogginlägget på EduGalaxen beskrev den rymdkoffert som de facto finansierats av Nordic ESERO och Resurscenter för matematik, naturvetenskaper och teknik i skolan, så samarbetet har hela tiden funnits i grunden. Bland blogginläggen finns reportage om kurser, fortbilldningar och evenmang. Bland dessa finns inlägg om aktuella rymdrelaterade händelser och fördjupande artiklar. Så kommer det också att vara i fortsättningen. Språket på bloggen är ”nordiska”. En del artiklar finns dock också skrivna på engelska – Då på bloggen ”Space for Science” som upprätthålls av Alexander och Jan.

Varje dag upptäcker någon människa något nytt i vårt universum. Forskningen lär oss mer om oss och vår kosmiska adress. Bland alla upptäckter görs nya tekniska framsteg vilka ofta kryper in i vår vardag och underlättar den.

Våra naturvetenskapliga skolämnen knyts samman när man kommer in på frågor om rymden. Att ta in en del av världsrymden i klassrummet är att visa hur gränser som kan flyttas med hjälp av kunskap och förståelse. En tydlig bild av solens fläckar ser vi enklast och bäst genom att ladda ner de senaste satellitbilderna av solen. Däremot sjunker kunskapen in och ökar förståelsen om man därtill genom ett teleskop kan se fläckarna ”irl”. Att rita in dem i den projektion av solen vi ser i ”Sunspottern” under en period på en vecka eller två gör att vi får bilder som berättar en historia om solfläckars utveckling och om solens rotation.

Ingen fråga är för barnslig. Det finns en uppsjö av frågor vilka väldens mest dedikerade forskare ägnar sitt liv åt. Låt os kasta oss in bland frågorna!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s