Jordobservationer och satellitteknologi på Heureka

Vetenskapscentret Heureka i Dickursby, Vanda, Finland sjöd av liv den 11:e april 2019. Under våren borgar skolutflykterna för att det är mängder av skolelever bland utställningarna. Samtidigt försiggick en jordobservationskurs för lärare, ordnad av Nordic ESERO, och ett pilottest av KitSat-konceptet som drogs av Jari Mäkinen.

4863

Lärarna på jordobservationskursen fick en första inblick i hur vi via satelliter håller koll på vår Jord, både i tekniken som gör det möjligt och i arbetet för att göra fjärrobservationer än med tillförlitliga och mångsidiga. Såväl lärare i årskurserna 3-6 som lärare i åk 7-9 samt på andra stadiets utbildningar fanns representerade.

4862
Även om en dator är att föredra kommer man rätt långt med både Chrom-book och surfplattor. När bilden togs var kursen egentligen över, men ingen hade kommit på tanken att ta en bild…

Varje gång man samlas kring rymdteknologi slås man av hur mycket som har hänt de senaste åren och hur snabbt utvecklingen går. Då och då kommer nån på sig själv med att söka information från en tid när de aktuella satelliterna änu inte fanns. Det blir definitivt spännande att se hur vi om fem år ser tillbaka på de data vi kan använda oss av idag.

Samtidigt en vånging upp är en grupp elever från Högstadiet och Gymnasiet i Petalax på gång med att montera ihop en CubeSat. Konceptet ”KitSat” har utvecklats vid Aaltouniversitetet som ett led i att bredda medvetenheten om och inblicken i satellitteknologi. För tillfället är projektet i en fas där det testas med grupper av elever och studerande. I det läget är det synnerligen lämpligt att kalla in Apolloprojektets lärare och elever.

IMG_20190411_132453877_2
Elever från Petalax beredda att montera ihop sina KitSat tillsammans med Anton Lindholm och Henrik Smulter. Jari Mäkinen drar informationen.

Mer om Apolloprojektet finns både här och på projektets blogg.

Mer om jordobservationer finns på edugalaxen, t.ex under rubrikerna Sommarfenomen 2018 – från ovan och En tur längs Coloradofloden. En serie om hur man observerar klimat och miljö via satelliter börjar här.

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s