Vetenskapscentret Heureka i Dickursby, Vanda, Finland sjöd av liv den 11:e april 2019. Under våren borgar skolutflykterna för att det är mängder av skolelever bland utställningarna. Samtidigt försiggick en jordobservationskurs för lärare, ordnad av Nordic ESERO, och ett pilottest av KitSat-konceptet som drogs av Jari Mäkinen.
Lärarna på jordobservationskursen fick en första inblick i hur vi via satelliter håller koll på vår Jord, både i tekniken som gör det möjligt och i arbetet för att göra fjärrobservationer än med tillförlitliga och mångsidiga. Såväl lärare i årskurserna 3-6 som lärare i åk 7-9 samt på andra stadiets utbildningar fanns representerade.

Varje gång man samlas kring rymdteknologi slås man av hur mycket som har hänt de senaste åren och hur snabbt utvecklingen går. Då och då kommer nån på sig själv med att söka information från en tid när de aktuella satelliterna änu inte fanns. Det blir definitivt spännande att se hur vi om fem år ser tillbaka på de data vi kan använda oss av idag.
Samtidigt en vånging upp är en grupp elever från Högstadiet och Gymnasiet i Petalax på gång med att montera ihop en CubeSat. Konceptet ”KitSat” har utvecklats vid Aaltouniversitetet som ett led i att bredda medvetenheten om och inblicken i satellitteknologi. För tillfället är projektet i en fas där det testas med grupper av elever och studerande. I det läget är det synnerligen lämpligt att kalla in Apolloprojektets lärare och elever.

Mer om Apolloprojektet finns både här och på projektets blogg.
Mer om jordobservationer finns på edugalaxen, t.ex under rubrikerna Sommarfenomen 2018 – från ovan och En tur längs Coloradofloden. En serie om hur man observerar klimat och miljö via satelliter börjar här.
Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.