Petalax-Apollo´s första steg – en succé.

En ensam man står och ser upp mot morgonsolen av den enkla anledningen att spänningen trumfade över sömnen. Mannen är Henrik Smulter och han har brett ut en pressenning och på den placerat en flaska helium och en del annan utrustning. Om en timme strömmar elever och lärare från Högstadiet och Gymnasiet i Petalax in för att ta ut allt som ”Launch day” har att ge. Det lödande och programmerande som gjorts under våren ska upp (!) till bevis. Allt är nu redo.

DSC_2554

Kvart före nio knattrar den första mopeden in på Meteorians parkeringsplats. Det drar ihop sig. Det är bara att sätta sig intill sin egen låda och börja förbereda sin utrustning för ballongsläppet.

DSC_2591

Anton Lindholm vill ha bra data från hela turen. André Forsman håller sina vakande ögon på släppen. Henrik Smulter önskar att ballongerna med utrustning skulle stiga snabbt, landa fort och ge fina bidler. Lärare som jobbar en bit från projektets nav har också sin givna plats i sammanhanget. Exempelvis har energigivande space-bars bakats på skolan och ska också de testas i hetluften.

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

En efter en monteras nyttolasterna in i kedjan. Därefter fylls ballongerna och ekipaget är klart att lyfta. Fyra ballonger bär åtta sonder av CanSat-typ. Därtill är de alla fyra paket utrustade med kamera.

Slaepp
André Forsman och några elever låter dagens första ballong lyfta (infälld bild). Den hålls i koppel och befann sig under hela evenemanget ovanför Meterorian. Bland annat levererades en bild från ovan av den första ballongen som släpptes fri. (huvudbilden) Infälld syns också en bild av team 4’s ”Eye in the Sky” och Team 1’s ballong som startat sin färd.

Söderfjärden är en sällsynt väl lämpad plats att släppa ballonger från. Här finns inte ett enda hinder förutom Meteorians lilla vindkraftverk, som ju lätt går att undvika genom att släppa ballongen från kraftverkets läsida. Utrymme finns.

BlickFraanOvan

Team 4’s ”Eye in the Sky” höll ett vakande öga över det mesta som hände under förmiddagen. Därtill dokumenterades händelserna av Sundom TV, Vasabladet och YLE Österbotten

DSC_2669

Ballongerna spåras med hjälp av den allra enklaste sändare med GPS. Färden kan följas via app i mobilen, och spårningen inleds direkt första ballongen har lämnat marken. Enda nackdelen med det systemet är att kontakten bryts när ballongerna når hög höjd. Gränsen för ”hög höjd” ligger en god bit under de 18000m som ballongerna beräknas nå.

DSC_2722

Ännu en ballong lämnar Söderfjärden. Vinden har ändrat vilket medför att denna ballong släpps från Meteorians nordsida. En bit upp var dock vindförhållandena rätt lika under hela förmiddagen och all utrustning hittas sedan i Kauhava och Ala-Härmä.

Skaermdumpar

De små GPS-sändarna som skulle underlätta sökandet förlorade kontakten på hög höjd. Lättnaden var stor när GPS:arna åter igen gav sig till känna. Lite nervöst blev det när ett ekipage såg ut att gå in för landning på militärflygfältry i Kauhava, berättar Henrik

Hittad

Ivern var enorm när vi skulle titta på tvåans film och skyddsfodralet satt som berget av trycket. Men bilderna gav genast belöning.

Snart hörde Anton av sig och rapporterade att trean hittats. Andre var långt borta med dålig hörbarhet men hittade sin efter lite strapatser i skogen.

”Det var en uppsluppen stämning på Tesses Cafe efteråt där vi åt pizza och skickade runt filmkameran. Mycket fina artiklar och intervjuer i media och god feelis efter denna helg och sista veckan. Anton började snabbt på med dataanalysen och det verkar som alla CanSats har fungerat som de skall.” berättar Henrik.

När höstterminen inleds är det dags att ta itu med behandlande av all data som samlats in. Som synes kan inte ens försommarsolen hålla en mattelärare från att gå in och se vad som småningom kan lysa upp höstmörkret.

sdr

Steg ett i trestegsraketen har brunnit ut. Det är mycket som ska hända innan 50-årsjubiléet av första människorna på månen går av stapeln. Vintern innehåller också en hel del träning – givetvis enligt program med influenser från astronauternas träning.

Lycka till, alla inblandade!

Nu har projektet också en egen blogg. Besök den gärna.

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”, en fråga som hörs rätt ofta i samband med matematikundervisningen. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång. 

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s