Venus och Jupiter ”tillsammans” på kvällshimlen

I början av mars (månaden – inte planeten) 2023 ses Venus och Jupiter i samma riktning. Från Jorden.

Det sista är inte alls en betydelselös tanke. Vi rör oss i ett solsystem där allt rör på sig. Solsystemet i sig är också i rörelse. Därför är det viktigt att alltid definiera var man ställer iakttagaren när man säger att ett par himlakroppar syns i samma riktning.

Bilderna ovan är skärmdumpar från Stellariums mobilapp.

Gå gärna själv in på Stellarium eller motsvarande app eller webbsida för att kolla upp vilkendera planeten som tycks röra sig snabbare. Alternativt kan man tänka igenom hur det hela ser ut utifrån vårt solsystem.

Det finns många ting att ta hänsyn till när man låter tanken vandra iväg. Vår grannplanet Venus rör sig i en omloppsbana som ligger inanför Jordens. Jupiters omloppsbana, å sin sida, ligger fem gånger så långt från Solen som Jordens omloppsbana. Det gör att Jupiter ofta kan iakttas mitt i natten.

Varför kan man aldrig se Venus mitt i natten? 

Nu gestaltar Venus ”Aftonstjärnan”. den 24:e mars (månaden – inte planeten) syns Venus åter i sällskap med Månen. Så gör planeten också i slutet av april. Därefter blir det för ljust i norra delarna av Norden för att man ska kunna njuta av lysande himlakroppar mot mörk fond. 

När Venus dyker upp på scenen igen i augusti ser vi planeten på morgonen innan Solen går upp över horisonten. 

 

Detta är bara några enkla tankar i kvällen. Rita gärna upp de inre planeternas och Jupiters omloppsbanor och markera Jorden på godtycklig plats i sin omloppsbana. Bestäm därefter Venus plats utgående från den tid på dygnet du kan se planeten. Därefter är det dags att bestämma Jupiters plats i sin omloppsbana. 

En av planeterna kan placeras på två olika ställen i sin bana ifall Venus och Jupiter syns åt samma håll.

Vilken är det?


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s