CanSat Finland 2023

30.3 – 2.4 hålls CanSat-tävlingar i Vasa, Finland. I år deltar fyra lag från Finland och ett lag från den finska skolan i Tallin. Här får du följa med deltagarnas arbete från de sista förberedelserna till presentationerna på söndag. Däremellan är det förstås uppskjutningsdags. Även detta år lyfts CanSat:erna med raket till en höjd av 500m.

Gymnasiet Lärkans lag berättar mer på svenska YLE

Årets lag är:

μ Can, Gymnasiet Lärkan, Helsingfors. Insta

Radwill, Vasa Övningsskolas gymnasium. Insta + tiktok: radwil_cansat

Taigasat, Kokkolan suomalainen lukio. Insta

Kvanttikala, Tallinnan Suomalainen Koulu. Skolans facebook.

LillSat, Maijamäen koulu, Nådendal

Det är tydligt att det inte går att göra en CanSat klar på förhand. Direkt när den är klar har nån i laget idéer till förbättring. Givetvis ska man ju då förbättra sin CanSat. 

Förutom färdigställandet går lagen i tur och ordning in till domarna för att presentera sin CanSat och sitt projekt. Här gäller det att visa att man har grepp om hela projektet – inte bara tekniken i burken. Bland domarna finns både pedagoger och de som dagligdags jobbar med rymdprojekt och rymdteknik vilket borgar för knivskarpa frågor. 

Några desperata åtgärder gjordes under dagen, men i stort sett är alla klara för launch fredag förmiddag. Åter har ”The Rocket Boys”, officiellt herrarna från Sällskapet för Astronautisk Forskning i Finland, gjort en fantastisk insats. Deras raketer och deras sätt att jobba tillsammans med deltagarna i CanSat-turneringen är en viktig kugge i maskineriet.

Mer bilder finns på Flickr.


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

2 kommentarer

  1. Hej!
    Jo – Det blev galet i början. Men bättre så än att nåt av elevernas jobb går galet. 😉 Fortsätt gärna hålla ett vakande öga på en som har mer inspiration än noggrannhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s