Solsystemet från gatan

Venus, Mars och Jupiter, 3.11.2015
Venus, Mars och Jupiter, 3.11.2015

I början av november 2015 ligger Venus och Mars intill varandra på morgonhimlen. Bäst syns de just innan himlen börjar ljusna. Då kan man också se Merkurius just över horisonten. Tittar man på planeterna med blotta ögat är Venus den mest ljusstarka av dem. Man kan också ana Mars’ rödaktiga färg.

Med en helt vanlig kikare ser man också de fyra största månarna kring Jupiter och väljer man att lyfta ut ett teleskop ser man att Venus fortfarande syns som ett halvklot.

Jämför man planeterna så som de förhåller sig till varandra nu i början av november med hur de såg ut för en dryg vecka sedan ser man att Jupiter nu ses längre från de två övriga. Därtill verkar det som om Venus förflyttar sig mot solen som snart kommer att stiga upp nere till vänster i bilden. Mars verkar, liksom Jupiter, förflytta sig åt andra hållet.

Den 6:e november kommer månens skära att blanda sig i leken. Den 7:e kommer den att ses alldeles intill Venus och Mars.

Vad kan man då få ut av att följa med dessa planeter och månen under morgnarna en vecka i november?

Vi börjar med månen. Vi vet att den går ett varv kring jorden på en månad. När vi nu tydligt ser att den uppenbarar sig ett litet stycke närmare den riktning vi kommer att se solen stiga upp i för var dag som går, inser vi snabbt åt vilket håll månen roterar – vilket för övrigt är samma riktning i vilken planeterna går i bana kring solen. Därtill blir dess skära allt tunnare ju närmare solen den syns.

Planeterna då? Ett gott pyssel för hjärnan är att placera in de planeter som syns på en skiss av solsystemet. Utgående från den skissen kan man också förklara planeternas inbördes förflyttningar på morgonhimlen. Vi ser då varför Merkurius syns till vänster om Venus. Eftersom Venus har större vinkelhastighet än Mars som i sin tur har större vinkelhastighet än Jupiter syns Venus dra sig snabbare mot vänster i bild än de andra gör. Logiskt?

Solsystemet med de fem innersta planeterna placerade ungefär som de är i början av november 2015
Solsystemet med de fem innersta planeterna placerade ungefär som de är i början av november 2015

Kom bara ihåg att jorden också rör sig kring solen – i samma riktning som de andra – om du vill fortsätta resonera kring hur planeterna står på himlen om en månad. Facit finns till exempel på Stellarium (helt gratis)

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s