CanSat 2022 i Vasa – Dag 1

Länk till dag 2, dag 3 och dag 4

Det sjuder av aktivitet i Technobothnia när lagen jobbar på sina CanSats. Det är som med deadlines över lag – Mycket skulle bli ogjort ifall sista minuten inte skulle finnas. Däremot är det sällan en deadline är så absolut som den som slutar i en accelererande raket.

WeCan, från Gymnasiet Lärkan i Helsingfors, jobbade intensivt också de få minuter mellan det att vi anlände till Technobothnia och det officiella öppningstillfället. Följ dem också på wecansat.eu och på instagram: @wecansat

Under öppningstillfället presenterade lagen sina secondary missions, det uppdrag som gör just deras CanSat unik, efter att ESERO Finland med samarbetspartners presenterat sig och sin roll i tävlingen.

Efter den officiella öppningen rä det arbete som gäller. Här borras, sågas, löds, kopplas, programmeras – och tänks. Det finns en hel del utmaningar att ta itu med. Men det är en del av tjusningen.

Suomen avaruustutkimusseura påpekar att de har en hel del gemensamt med SpaceX. De lyfter andra personers och organisationers fysiska projekt med en raket de själva utvecklat. Däremot är de beredda att under en enda förmiddag lyfta inte mindre än sju raketer. Därtill kan de lova en andra uppskjutning för ett lag redan samma dag ifall något misslyckas i det första lyftet.

Mika Jaalava och Vesa Heilala konstaterar att lagen jobbar så pass intensivt och fokuserat att de är i det närmaste ”arbetslösa”. Båda representerar här Suomen Avaruustutkimusseura. Innan uppskjutningen i morgon är de här för att stöda och vägleda de tävlande. Det de såg som anmärkningsvärt är att en kvistig fråga och ett gott råd i allmänhet räcker gott för att ungdomarna här ska ta över ansvaret själva. Vesa Heilala, Suomalainen astronautti, sitter också i juryn.
Följ gärna lagen via sociala medier. 

Batsat, Kokkolan suomalainen lukio: @batsatkokkola

WeCansat, Gymnasiet Lärkan Helsingfors: wecansat.eu  @wecansat

Chalamaniacs, Vasa Övsningsskolas gymnasium: @voscansat

Purkinpamauttajat, Maijamäen koulu Nådendal

Ratpal: Partille Gymnasium, @partillegymnasium

Team FSA, Vattenfallgymnasiet Forsmark: @vattenfallgymnasiet

Yhtä yks, Tallinnan suomalainen koulu: Material salmas för skolans hemsida inom kort.

Mer bilder finns på flickr. Bilderna får användas fritt i informations- och inspirationssyfte.

En avgörande del av dagens program är mötet med domarna. Deras presentation och tekniska arbete bedöms, givetvis, men under tillfället får de tävlande också råd om hur eventuella svagheter kan förstärkas och hur satelliten kan förbättras. Längst till vänster i bild är Filippa Koskelainen som representerar Svensk Astronomisk Ungdom i juryn.

Dagens Safety-Breafing inför morgondagens uppskjutningar var också den ett intressant inslag. När de som konstruerat raketerna själva är entusiaster och bär en egen glöd inom sig är det gott att dras med. Det var också synnerligen klara besked om hur man handlar under launch-kampanjen.

Under kvällen fick de som var klara med sin CanSat pröva på att plocka isär – och ihop – de KitSats som plockats fram. När det var som mest aktivitet kring dessa var det närmast en ”clean-room”-känsla i klassrummet.

Dagen är släckt, … God Natt!

Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

4 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s