CanSat 2022 – Dag 3

Länk till dag 1, dag 2 och dag 4

BatSat från Karleby analyserar sina insamlade data. Läraren Erkko Saviaro har nöjet att följa med.

Efter uppskjutningsdagen kunde det vara en lugn dag, men det händer att det visar sig att data fattas, inte låter sig finnas eller visar nåt de inte borde göra. Hur man än vänder det betyder det mer arbete. Det är tur att eleverna som nått den här nivån inte räds det jobb som krävs.

Hur man än förberett det hela händer det att man få ta en till tur genom programmering och hårdvara för att säkerställa att den data man har visar det den ska. Därtill ska presentationerna göras. Det gäller också att kunna presentera sina data i sådan form att det bereder auditoriet nöje att lyssna till presentationen under den sista dagen.

Ett uppdrag är inte färdigt förrän presentationen är över. Tills dess jobbar man vidare. Krävs det mer data hämtar man mer data – om det så innebär en tur ut på ett blåsigt kallt tak.

Än blåsigare hade de som tog en tur ut till Söderfjärden på tisdagen för att göra sin uppskjutning. Den lugna, smått soliga dagen var över. Nu drog en kall nordan över området. Vinden till trots lyckades också tisdagens två uppskjutningar perfekt.

Morgondagen är den sista dagen under CanSat 2022 och då gör lagen sina slutpresentationer. Efter det har juryn äran att utse vinnarna. Ett lätt uppdrag blir det inte att rangordna dessa lag. Men – det finns klara manualer också för det.

Hur som helst är det en bra prestation redan att bygga ihop en fungerande CanSat, designa ett bra uppdrag och sen skapa en presentation på det.

Mer bilder finns på flickr.


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s