Dags för CanSat 2022

Senast det var möjligt att föra kreativa, talangfulla unga människor för att tävla i cansat var 2019. Då hette evenemanget Nordic Cansat Competition och gick av stapeln på Andøya Space Center. Sen dess har alla ESA-länder i Norden kört igång sina egna ESERO-organisationer som sedan utvecklar rymdrelaterad undervisning och information i sina respektive länder. Nu står ESERO Finlands första Cansat-tävlingar för dörren.

Förberedelserna är på slutrakan. Alla berörda på väg mot Vasa.

Fyra lag från gymnasier i Finland, två lag från gymnasier i Sverige och ett lag från det finska gymnasiet i Tallin, Estland, samlas lördagen 2:a april i Vasa. På söndagen presenterar lagen sina projekt och domarna synar tekniken i lagens burksatelliter. På måndag, ifall vädret tillåter, skjuts burksatelliterna upp från Söderfjärden strax söder om Vasa. Ifall vädret ställer till det finns det också möjlighet att skjuta upp uppskjutningen till tisdag.

Hur som helst kan ni följa med evenemanget här på edugalaxen.

Dag 1

Nu väntar vi bara på deltagarna!

Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s