22.4
Tre lag från Finland, ett från Sverige och fyra lag från värdlandet Norge har samlats inför veckans begivenheter. Presentioner har finslipats, kopplingar har lötts om och – framför allt – nya kontakter har knutits. I morgon startar kampanjen upp på allvar. På förmiddagen hålls projektpresentationerna och sen under dagen ska lagens CanSats vägas in och kontrolleras.
23.4
Bente lyssnar in stämningen i salen och Christoffer presenterar Andoya Space Center och det jobb som utförs i området. Det är gott för deltagarna att få inblick i den branch de för tillfället är inne och nosar på.
Under förmiddagen presenterade alla deltagande lag sig själva, sin idé och sin CanSat. Här länkas vidare till lagens webbsidor / sociala medier:
Från Sverige: Limitless, Tibble gymnasium
Från Finland: Tølkki, Vasa Övningsskola; S.NOW, Pedersöre gymnasium; Team LarkCan, Gymnasiet Lärkan
Från Norge: SS Tofnik, Kongsbakken VGS, Team NovaDomus, Thora Storm VGS; BlackBox, Ås VGS; Kattmosfære, Bergen Katedralskole
Eftermiddagens program innebar intensivt byggande och testande. Tänk så mycket som skulle bli ogjort om ”sista minuten” inte fanns. Å andra sidan är även en CanSat så til sin natur att den hela tiden kan förbätras. Nya idéer föds och bör testas.
Lagom till middagen var alla CanSats så långt klara att de var invägda och – godkända för lyft i morgon. Det betyder ändå inte att allt är under kontroll. Det uppstår problem med programmen och det finns sensorer som trilskas. Men. Finns det tid finns det råd och – på sikt – trötta deltagare.
Sista fasta programmpunkten för dagen var Tom Callens föredrag ”10 steps to Apollo 11”
24.4
Den dag alla har sett fram emot. Dagen för det stora lyftet. Detta år var vädret helt och hållet med på noterna. Ett dis som filtrerade solskenet tilräckligt för att det skulle gå att titta upp mot drönare och CanSat. En temperatur, perfekt för att kunna jobba både inne i hallen och ute i samma kläder. Lägg därtill en vind som med nöd och näppe är tillräcklig för att bestämma riktning, och vi har en perfekt dag.
Det rådde en intensiv stämning när de sista förberedelserna inför testdroppet gjordes. Under testet skulle varje CanSat lyftas till en höjd om 150m. Därefter gavs tid till att korrigera, förbättra både hård- och mjukvara inför det riktiga tävlingslyftet efter lunch. För en del lag innebar den tiden också ett mått av felsökande.

Det utökade uppdrag lagen designat för sina CanSats bjöd på variation. De flesta lag hade valt att samla data utöver de obligatoriska mätningarna av temperatur och lufttryck. Två lag hade valt att göra sitt utökad uppdrag i form av speciell design av fallskärm.

Att använda drönare även i tävlingslyftet gjorde, i kombination med den försumbara vinden, att ingen CanSat föll särdeles långt bort från den tänkta landningsplatsen. Däremot stod vår och myrmark för en viss spänning. Det fanns en del fläckar med glittrande vattenspegel utsprida över landningsområdet.
Allt fungerade inte för alla, men alla lag fick merparten av de data de arbetat för. Nu gäller det för lagen att behandla insamlad data, tolka och granska resultaten och göra dem klara för presentation på torsdagseftermiddagen.
Brobyggande i spaghetti fick utgöra ett påtvingat, men väl förtjänd och dito behövligt, avbrott i jobbet. Förhoppningsvis byggdes också broar och kontakter mellan deltagarna eftersom ingen tilläts jobba med sina ordinarie samarbetspartners i den här tävlingen.
Mer bilder finns i NAROM’s flickr-album
25.4
Dagen D. Presentationer har förberetts efter gårdagens tävlingslyft. Den enda enhetliga pausen, förutom pauser för mat och kaffe/te, var under bygandet av spaghetti-broarna unde onsdagskvällen. En del jobbade långt in på småtimmarna och en del valde att låta natten bearbeta och sortera tankarna för att sen ta itu med presentationsarbetet från morgonen.
I klassrum, på hotellrummen, i samlingsutrymmen, i gym – Presentationer går tydligen att fixa till var som helst.
Flaggorna vajar. Det är fest. Det är dags för slutpresentationer….
… efter att det obligatoriska gruppfotot har tagits.
Efter att presentationerna var gjorda var det egentliga jobbet för deltagarna över. För domarna började den verkliga utmaningan.
”Det känns märkligt. Ikväll har vi ingenting att bygga och inget att programmera” Så är det när tävlingen är över.
26.4
Spänningen i anknytning till tävlingen och inför att höra vem som ska representera sina länder i European CanSat 2019 i Bologna löstes upp på fredag förmiddag.
Bente Jensen, representerandes Norge, Samuli Nyman, Finland och Tom Callen, Sverige utsåg de vinnande lagen per nation enligt följande:
- Norge: Kattmosfære
- Finland: Team LarkCan
- Sverige: Limitless
Till vinnare över alla utsågs Team LarkCan från Gymnasiet lärkan, Helsingfors.

Det har varit fantastiska dagar på Andøya Space Center. Nästa år hoppas vi på ännu fler deltagande lag! Mer inspirerande bilder finns i NAROM’s flickr-album
Stort tack till NAROM, Nordic ESERO och alla som var med och gjorden veckan till en upplevelse.

Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.
3 kommentarer