Nordic CanSat Competition 2019

22.4

Tre lag från Finland, ett från Sverige och fyra lag från värdlandet Norge har samlats inför veckans begivenheter. Presentioner har finslipats, kopplingar har lötts om och – framför allt – nya kontakter har knutits. I morgon startar kampanjen upp på allvar. På förmiddagen hålls projektpresentationerna och sen under dagen ska lagens CanSats vägas in och kontrolleras.

 

23.4

Bente lyssnar in stämningen i salen och Christoffer presenterar Andoya Space Center och det jobb som utförs i området. Det är gott för deltagarna att få inblick i den branch de för tillfället är inne och nosar på.

Under förmiddagen presenterade alla deltagande lag sig själva, sin idé och sin CanSat. Här länkas vidare till lagens webbsidor / sociala medier:

Från Sverige: Limitless, Tibble gymnasium

Från Finland: Tølkki, Vasa Övningsskola; S.NOW, Pedersöre gymnasium; Team LarkCan, Gymnasiet Lärkan

Från Norge: SS Tofnik, Kongsbakken VGS,  Team NovaDomus, Thora Storm VGS;  BlackBox, Ås VGS;  Kattmosfære, Bergen Katedralskole

Eftermiddagens program innebar intensivt byggande och testande. Tänk så mycket som skulle bli ogjort om ”sista minuten” inte fanns. Å andra sidan är även en CanSat så til sin natur att den hela tiden kan förbätras. Nya idéer föds och bör testas.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lagom till middagen var alla CanSats så långt klara att de var invägda och – godkända för lyft i morgon. Det betyder ändå inte att allt är under kontroll. Det uppstår problem med programmen och det finns sensorer som trilskas. Men. Finns det tid finns det råd och – på sikt – trötta deltagare.

Sista fasta programmpunkten för dagen var Tom Callens föredrag ”10 steps to Apollo 11”

11TomCallen

 

24.4

Den dag alla har sett fram emot. Dagen för det stora lyftet. Detta år var vädret helt och hållet med på noterna. Ett dis som filtrerade solskenet tilräckligt för att det skulle gå att titta upp mot drönare och CanSat. En temperatur, perfekt för att kunna jobba både inne i hallen och ute i samma kläder. Lägg därtill en vind som med nöd och näppe är tillräcklig för att bestämma riktning, och vi har en perfekt dag.

Det rådde en intensiv stämning när de sista förberedelserna inför testdroppet gjordes. Under testet skulle varje CanSat lyftas till en höjd om 150m. Därefter gavs tid till att korrigera, förbättra både hård- och mjukvara inför det riktiga tävlingslyftet efter lunch. För en del lag innebar den tiden också ett mått av felsökande.

Skarsteinsdalen16
Deltagarna i Nordic CanSat Competition 2019 vinkar till drönarens kamera innan det är dags för lunch.

Det utökade uppdrag lagen designat för sina CanSats bjöd på variation. De flesta lag hade valt att samla data utöver de obligatoriska mätningarna av temperatur och lufttryck. Två lag hade valt att göra sitt utökad uppdrag i form av speciell design av fallskärm.

Skarsteinsdalen15
Kattmosfære hade utarbetat en lösning för att säkerställa en tillräckligt hög fallhastighet för att CanSat’en inte skulle driva långt med vinden och en låg hastighet under fallets sista 30m för att den skulle landa mjukt. Det fungerade som ett schweiziskt urverk.

Att använda drönare även i tävlingslyftet gjorde, i kombination med den försumbara vinden, att ingen CanSat föll särdeles långt bort från den tänkta landningsplatsen. Däremot stod vår och myrmark för en viss spänning. Det fanns en del fläckar med glittrande vattenspegel utsprida över landningsområdet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Allt fungerade inte för alla, men alla lag fick merparten av de data de arbetat för. Nu gäller det för lagen att behandla insamlad data, tolka och granska resultaten och göra dem klara för presentation på torsdagseftermiddagen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Brobyggande i spaghetti fick utgöra ett påtvingat, men väl förtjänd och dito behövligt, avbrott i jobbet. Förhoppningsvis byggdes också broar och kontakter mellan deltagarna eftersom ingen tilläts jobba med sina ordinarie samarbetspartners i den här tävlingen.

Mer bilder finns i NAROM’s flickr-album

 

25.4

Dagen D. Presentationer har förberetts efter gårdagens tävlingslyft. Den enda enhetliga pausen, förutom pauser för mat och kaffe/te, var under bygandet av spaghetti-broarna unde onsdagskvällen. En del jobbade långt in på småtimmarna och en del valde att låta natten bearbeta och sortera tankarna för att sen ta itu med presentationsarbetet från morgonen.

I klassrum, på hotellrummen, i samlingsutrymmen, i gym – Presentationer går tydligen att fixa till var som helst.

flaggor

Flaggorna vajar. Det är fest. Det är dags för slutpresentationer….

gruppbild

… efter att det obligatoriska gruppfotot har tagits.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Efter att presentationerna var gjorda var det egentliga jobbet för deltagarna över. För domarna började den verkliga utmaningan.

presentationer

”Det känns märkligt. Ikväll har vi ingenting att bygga och inget att programmera” Så är det när tävlingen är över.

fyr

26.4

Spänningen i anknytning till tävlingen och inför att höra vem som ska representera sina länder i European CanSat 2019 i Bologna löstes upp på fredag förmiddag.

Bente Jensen, representerandes Norge, Samuli Nyman, Finland och Tom Callen, Sverige utsåg de vinnande lagen per nation enligt följande:

Till vinnare över alla utsågs Team LarkCan från Gymnasiet lärkan, Helsingfors.

Segrare1
De vinnande lagen i Nordic CanSat Competition 2019. Fr.v. Kattmosfære (tre av fyra medlemmar), Team LarkCan och Limitless.

Det har varit fantastiska dagar på Andøya Space Center. Nästa år hoppas vi på ännu fler deltagande lag! Mer inspirerande bilder finns i NAROM’s flickr-album

Stort tack till NAROM, Nordic ESERO och alla som var med och gjorden veckan till en upplevelse.

CanSat_2019_c_SofiannaPukkala
Sunset at Andoya Space Center. Image credit: Sofianna Pukkala

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s