Kometen 2I/Borisov

Det första interstellära objektet på genomresa i vårt solsystem fick namnet Oumuamua, hawaiianska för ”spanare från fjärran”. Det var i oktober 2017. I augusti 2019 fick Gennady Borisov på Krim syn på det som småningom skulle visa sig vara den andra säkert verifierade upptäckten av något som råkar passera genom vårt solsystem på sin resa mellan stjärnorna. Hans astronomiska fynd skulle snart få namnet Comet 2I/Borisov. 2I för det ”andra interstellära objektet” och sen enligt gamla skolan för namngivning: upptäckarens namn. Det 65-centimetersteleskop han använde när han gjorde upptäckten är förresten hans eget bygge.

Comet 2I/Borisov and Distant Galaxy in November 2019
I november 2019 togs den här bilden av Comet 2I/Borisov genom rymdteleskopet Hubble. Röselseoskärpan i spiralgalaxparet 2MASX J10500165-0152029, som syns i samma riktning som kometen, beror på att teleskopet följde med kometens rörelse under exponeringen. Bild: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)

”Våra egna kometer” antas i stort härstamma från Oort’s kometmoln. Eftersom det är sfäriskt ligger sällan kometernas banor i plan med solsystemet. Däremot är det tydligt att de hör hemma i det. De accelererar mot Solen och når sin högsta hastighet när de vänder runt Solen för att, allt långsammare, tar sig tillbaka utåt för att småningom återvända, accelererande mot Solen. Komet 2I/Borisov’s öppna bana tyder på att den inte kommer att återvända. Däremot har dess bana genom rymden ändrat i och med den gravitionella assistans den fått av Solen.

Sen har vi det där med hastigheten. 67P/Churyumov-Gerasimenko, som Rosetta följde under flera år, var nere i en hastighet på 7,5 kilometer per sekund när den befann sig utanför Jupiters bana. När den passerade närmast Solen, dock fortfarande utanför Jordens bana, var hastigheten uppe i 34 km/s. Vi, på rymdskeppet Jorden, sveper fram med jämna 30 km/s. Alla hastigheter här är relativt Solen.

Kometer i Kreutz’ kometgrupp vinner hastighetsåkningen i solsystemet. De kan komma upp i hastigheter mot 600 km/s. De förångas i och för sig innan de vänder tillbaka utåt, men det är en imponerande hastighet. Satelliten SOHO, ett samarbete mellan NASA och ESA, hade i uppdrag att övervaka Solen men har gjort sig känd som kometjägare av rang. Se bara på denna kortfilm.

Comet 2I/Borisov
Comet 2I/Borisov. Bild: NASA, ESA, and D. Jewitt (UCLA)

Hastigheten som 2I/Borisov håller har uppgetts till 175000 km/h. Dividerar vi det med 60 har vi hastigheten i ”kilometer per minut”. En gång till med 60 och vi har 2I’s hastighet på 49 km/s. Den är snabbare än 67P/C-G, men betydligt långsammare än de kometer som kommer nära Solen. Det som gör att hastigheten anses ”breathtaking” är att den håller den hastigheten på ett avstånd på nära 2AU från Solen, långt utanför Mars’ omloppsbana. Mars hastighet i sin bana är 24 km/s.

NASA’s Goddard space flight center får sammanfatta det hela:

Mer om det andra interstellära objektet, den första interstellära kommeten, som passerat vårt solsystem:

NASA: Hubble confirms 1st confirmd interstellar object

ESA: Interstellar 2.0 och Hubble watches interstellar comet Borisov speed past the Sun

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s