Kursdags på Heureka

Än en gång var kärnlabbet på Heureka s.g.s. fullt när lärare samlades till CanSat-kurs. Sällan är lärare så trevliga elever som när de får jobba koncentrerat mot ett mål de själva vill uppnå för att utveckla och utöka möjligheterna i Konkret, handgripligt arbete, kryddat med matematik, fysik och programmering.

Innan den första arbetsdagen tog slut hade alla fått sina burksatelliter att fungera. Den givna läxan de fick av Heidi, ansvarig lärare för kursen, var att se till att ha en tom burk med sig till dag nummer två. Ingen lärare kom tillbaka med ogjord läxa.

Värt att notera är att det fanns en stor bredd bland de lärare som mötte upp till kursen denna gång. Matematik och fysik, javisst, men också slöjd, biologi och geografi finns under normala arbetsdagar i dessa lärares scheman. CanSat är definitivt ett mångvetenskapligt projekt.

Uppdaterat, september 2021: Kursen ingick i de program som erbjöds av Nordic ESERO.  Nu ordnas motsvarande kurs av ESERO Finland. Se gärna igenom kursutbudet. Måhända det finns nån kurs som passar dig.


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.