Raketkurser för Lärare

Torsdag 14:e februari var det raketkurs på Heureka Vetenskapscentrum, Dickursby, Vanda i Finland, och två dagar senare hölls motsvarande kurs för lärare i Ludvika, Sverige. Båda dessa kurser ordnades av Nordic ESERO tillsammans med lokala aktörer.

Henrik Smulter och Jenny Jansson berättar vidare.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Temat för kurserna var raketer i undervisningen, något som lärarna och eleverna på Högstadiet och Gymnariet i Petalax redan tjuvstartat med under vinterns klubbtimmar. Väl förberedda inför skolningen hade de konkreta frågor och erfarenheter att bolla tillsammans med Stian och Anita från Narom.

Dagen inleddes med raketteori, matematiska frågeställningar och praktiska övningar. Som avslutning avfyrade vi både våra krutraketer och tryckluftsdrivna pappersraketer. När föreläsarna inledde med frågan : ”Why use rockets in education?” kändes det som det självklara svaret är: ”Why not?”

I Finland samlades lärarna in mot Helsingfors. I Sverige hade Jenny Jansson tänkt det annorlunda:

Detta bildspel kräver JavaScript.

”När man jobbar som lärare ”ute i landet” – dvs. inte i huvudstaden eller någon av de andra storstäderna – blir man ofta avundsjuk på alla möjligheter till fortbildning som de andra lärarna har.

För sanningen är ju den att vi ämneslärare som undervisar i de naturvetenskapliga ämnena har ju faktiskt ”två ben” som vi behöver hålla uppdaterade för att kunna göra våra undervisningen intressant, engagerande och reell – den rent ämnesmässiga och sen det pedagogiska. Fortbildningsdagar ute på skolorna är ofta riktade mot det rent organisatoriska och pedagogiska men ska vi bli riktigt på hugget ute i klassrummet måste vi också få chans att få förkovra oss i våra ämnen.

Därför var det helt klart för mig från början när jag fick chansen att arrangera en raketkurs i Esero:s regi att vi skulle lägga den ute i landet och inte i en storstad, och eftersom jag bor här i Ludvika lade vi den här och kursen annonserades ut – vi fick in 25 deltagare från hela landet! Fantastiskt resultat!”

Ett av de lokala hotellen – Grand Hotell Elektra – ställde upp som organisatör av lokaler, husrum och mat och vi ordnade det andra.

52347585_715731128820964_4062805265471242240_n

Det blev en riktigt bra dag och som vanligt när lärare sätts i samma rum – oavsett om de känner varandra sedan innan eller ej – sätts samtalet igång direkt och man har fullt sjå att få en syl i vädret. Men det är ju också det som är en de stora behållningarna av att ha fortbildningar som är öppna – att få träffa kollegor från andra delar av landet och prata ger otroligt mycket!

Alla grupper fick klart både raketer för eluppskjutning och för lufttrycksuppskjutning och jublet var högt när vi hade uppskjutning nere vid stranden.

Redan nu finns en önskan om fler liknande möjligheter till fortbildning – både på lokala skolor och nationellt – och alla var överens om att detta ska testas också med eleverna! För hur ofta får man inte frågan – ska vi göra något som smäller och exploderar!!

Och här får de bygga något som gör det och flyger iväg!! Kan det bli bättre?

52532735_666293327120653_3745678740194066432_n

Texter: Henrik Smulter (Finland) och Jenny Jansson, Sverige. Bilder från Finland: Anton Linholm.  Foton och film från Sverige: VBU

Följ också Apolloprojektet – ett utökat rymdprojekt.

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s