Dags för solförmörkelse 11.8.2018

Timeanddate
Bild: Skärmdump från Timeanddate.com

Knappt har man hunnit se igenom bildflödet i senaste månförmörkelses spår innan det är dags för solförmörkelse. Tänker man efter är det ju högst naturligt att Månen kommer in mellan Solen och Jorden ”en halv månad” efter att Jorden befunnit sig mellan Solen och Månen. (Det går fint att rita en skiss på ett kuvert 😉 )

Den 11:e augusti 2018 går det inte att se en total solförmörkelse från Jorden. Detta oberoende av var på jordytan man befinner sig. Bäst syns fenomenet från Sibirien, men också i norr i Norden kan man se en del. I Danmark syns hela Solen hela dan. Stockholmarna kan se Månen nudda Solen. Ska man se Solen så som den syns i skärmdumpen från Stellarium nedan blir det till att hålla sig norr om linjen Trondheim-Örnsköldsvik-Vasa. Hur det ser ut där du befinner dig – inklusive tidtabell – finns på Timeanddate.com

Solförmörkelse180811
En solförmörkelse uppkommer när Månen kommer in mellan Solen och Jorden. Som synes i bilden passar Månen storleksmässigt sgs precis framför Solen. Solens radie är drygt 400 ggr så stor som Månens, men så är också Solen 400 ggr så långt bort från Jorden. Detta gör att kärnskuggan av Månen sveper fram som en trubbig pennspets över jordytan under en solförmörkelse. Bakgrundsbild: Stellarium

En månförmörkelse kan man tryggt se på direkt utan skydd för ögonen. Solen ska man aldrig se direkt på även om den delvist år skymd. Vanliga solglasögon räcker inte på långa vägar till för att skydda ögonen. Däremot finns det speciella skyddsglasögon anpassade just för solförmörkelser som kan skaffas för ett pris lägre än kaffe med dopp.

Har man inga skyddsglasögon och för lite tid till att skaffa sådana (igen?) går man ändå ingalunda lottlös. Gå in i skuggan under ett träd och ta en närmare titt på de minsta fläckarna solljus under trädet. Under goda förhållanden ser du då projicerade bilder av ”solskivan” så som den ser ut just då.

JAN_8119L
Under solförmörkelsen 20:e mars 2015 var större delen av Solen skymd, sett från Pedersöre, Österbotten, i Finland. Det mönstret som syns på bouldering-klotet är avbilder av Solen, projicerad av ljuset som silar in genom tallars grenverk.

IMG_0869I bilden intill projiceras en bild av Solen, med hjälp av en ”Sunspotter” på ett papper. På samma sätt kan man projicera en bild med hjälp av en bakvänd kikare. En projicerad bild är betydligt säkrare att se på med blotta ögat. Kikarens eller teleskopets, om du använder ett sånt, linser kan dock ta stryk av det stora energiflödet om man håller den fixerad under lång tid.

Från de nordligaste delarna av Nprge, Sverige och Finland kommer den inkommande solförmörkelsen att se ut ungefär som på den bilden. Det blir mer av ”Nån har tagit en tugga av Solen” än att Solen skulle se ut som en månskära med det kännspaka kusliga halvmörkret som följer med en nära total solförmörkelse.

Ett hål i väggen eller ett litet hål i ett papper som spänts för fönstret kan fungera som en hålkamera och projicera en bild av Solen. Det är ett experiment man gott kan göra utan att på något sätt belastas ekonomiskt.

JAN_8037
En bild av Solen projiceras på väggen enligt samma princip som en hålkamera fungerar. Ljuset kommer här in genom ett litet hål som stuckits i den presenning som täcker fönstret på väggen mitt emot.

Förbannade, underbara, solförmörkelser” är inte bara en rubrik. Solförmörkelser är inte i och för sig ovanliga. De finns inskrivna i kalendrar som räcker gott och väl en människas livslängd. Däremot är det ju det där med den trubbiga pennspetsen som drar över jordytan. Är du inte på rätt plats ser man inget annat än andras bilder, vilket i sig kan vara hur fint som helst. Att dra iväg till andra sidan Jorden för att se en solförmörkelse kan ha sina sidor ifall den tilltänkta platsen är känd för mulet väder.

Mer allmänt om solförmörkelser finns just i inlägget om ”Förbannade, underbara, solförmörkelser”. Vill du läsa mer om 20:e mars 2015 och om hur den uppmärksammades i skolor i Österbotten är det bara att klicka länkarna.

Varför syns ingen total solförmörkelse från Jorden denna gång?

Bilder från solförmörkelsen finns här.

DSC_3795
Man kan ju inget annat än reta upp sig över molnen som anländer olämpligt. Å andra sidan kan man då likaväl se dem som ett inslag i händelsen. Bilden togs 12:36 från 63°38’45.2″N, 22°43’34”E. Mer bilder finns i senare inlägg.

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s