Solförmörkelse 11 augusti 2018

DSC_3793
Bilden togs 11:35 CET, drygt 10 minuter innan förmörkelsen nådde sitt maximum.

Knappt hann första uppskjutniungsfönstret  av Parker Solar Probe stänga, med ostartade raketmotorer (¹), innan Månen gradvist började skymma Solen. Åtminstone här hos mig drog molnen i ett stadigt långt tåg förbi just i den riktning jag önskade ha fri sikt i. Då och då var molnen så pass tunna att det gick att urskilja Solen.

DSC_3784
Molnen gjorde sitt bästa för att hålla ridån fördragen men då och då syntes en glimt av Solen. Hittar du Solen i bilden?

Å andra sidan kan molnen skapa en dramatisk stämning i bilden ifall man inte är ute efter några noggranna mätninga i sammanhanget. Just när grannen kom ut och frågade vad som är på gång fick vi en liten lucka i molnen och hann se förmörkelsen genom VST (Very Small Telescope) i c:a 15 sekunder. Gott så.

DSC_3771
Solen, delvist skymd av Månen, och mörka moln ger en liten glimt av hur dramatiskt det kändes just då när vinden slet en hink ur sandlådan, blåste den över vägen och in i skogen. Solen själv var med all säkerhet högst opåverkad av händelserna hos oss.

Nästa solförmörkelse som syns från Norden har vi 10:e juni 2021. Dessförinnan sker en total solförmörkelse andra juli 2019, men vill man se den är det dags att boka biljetter söderut.

Filmklippet ovan togs med mobilen genom VST, ett Sky-Watcher Skymax-102 av Maksutov-Cassegrain-typ. Med standardokular ser man världen spegelvänd. Det var inte Månen som drog över Solen i riktning med just min horisont.

DSC_3720
Ibland syntes Solen bara någon sekund i taget bakom något tunnare moln.

 

Kan det, förresten, vara skillnad på min och din horisont?

Men – Parker Solar Probe då? Det öppnas ett nytt uppskjutningsfönster ett dygn efter det första. Det tar längre tills vi glada amatörer får se en solförmörkelse men det kommer i regel en nästa chans.

DSC_3755

(¹) Upppdaterat 2018-08-12: NASA’s Parker Solar Probe startade sin färd mot Solen 12:e aug. 2018


IMG_20180811_120950531_2Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”, en fråga som hörs rätt ofta i samband med matematikundervisningen. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång. 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s