
Knappt hann första uppskjutniungsfönstret av Parker Solar Probe stänga, med ostartade raketmotorer (¹), innan Månen gradvist började skymma Solen. Åtminstone här hos mig drog molnen i ett stadigt långt tåg förbi just i den riktning jag önskade ha fri sikt i. Då och då var molnen så pass tunna att det gick att urskilja Solen.

Å andra sidan kan molnen skapa en dramatisk stämning i bilden ifall man inte är ute efter några noggranna mätninga i sammanhanget. Just när grannen kom ut och frågade vad som är på gång fick vi en liten lucka i molnen och hann se förmörkelsen genom VST (Very Small Telescope) i c:a 15 sekunder. Gott så.

Nästa solförmörkelse som syns från Norden har vi 10:e juni 2021. Dessförinnan sker en total solförmörkelse andra juli 2019, men vill man se den är det dags att boka biljetter söderut.
Filmklippet ovan togs med mobilen genom VST, ett Sky-Watcher Skymax-102 av Maksutov-Cassegrain-typ. Med standardokular ser man världen spegelvänd. Det var inte Månen som drog över Solen i riktning med just min horisont.

Kan det, förresten, vara skillnad på min och din horisont?
Men – Parker Solar Probe då? Det öppnas ett nytt uppskjutningsfönster ett dygn efter det första. Det tar längre tills vi glada amatörer får se en solförmörkelse men det kommer i regel en nästa chans.
(¹) Upppdaterat 2018-08-12: NASA’s Parker Solar Probe startade sin färd mot Solen 12:e aug. 2018
Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”, en fråga som hörs rätt ofta i samband med matematikundervisningen. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång.
1 kommentar