Vi befinner oss ungefär 400 gånger så långt från solen som månen befinner sig från jorden. Solens diameter är kring 400 gånger så lång som månens. Det betyder att vi har en proportionalitet som gör att månen upptar lika stor del av vårt synfält som solen. Drygt ½ grad. Följaktligen kan man under de rätta omständigheterna ibland från jorden se månen – alldeles precis täcka solens yta.

Solförmörkelsen 20:e mars i år kan bjuda på ett imponerande skådespel om vädret är klart. Total solförmörkelse kan ses från Torshavn på Färöarna kl 10:40 UT och från Longyearbyen på Svalbard 11:10 UT. I övriga Norden ses en partiell solförmörkelse. Längst i nordväst kan man se över 90% av solskivan skymmas av månen. I sydost ses också en mäktig solförmörkelse på c:a 80%. Ifall man har otur molnen täcker himlen blir man ändå inte helt lottlös. I och med att månens skugga drar fram över molnen kommer det att bli mörkare under solförmörkelsen. Här kan ni se en animation över den kommande solförmörkelsen.
Man bör aldrig – inte ens under en solförmörkelse – se rakt på solen med oskyddade ögon. Inte ens med vanliga solglasögon. Svetsglasögon kan dock fungera bra. Man kan också använda en kikare eller ett objektiv för att projicera en bild på en vit vägg. Håll då kikaren eller objektivet riktad mot solen och nära väggen så att du kan se det ljus som går genom kikaren på väggen. Genom att långsamt föra kikaren längre från väggen hittar man det avstånd som ger en skarp bild av solförmörkelsen.
Man kan också se ”åt andra hållet”. Alla små hål som solljuset färdas genom projicerar en bild av solen såsom den just då ses från jorden. Detta beror på att små hål genom vilka ljus kan gå fungerar som en hålkamera, camera obscura. Normalt uppfattar vi dessa fläckar som runda men under en solförmörkelse kommer fläckarna att visa den av månen skymda solskivan. Flora Isadoras bilder av ljus som passerat lövverket i ett träd illustrerar detta fenomen. Med lite uppfinningsrikedom kan man också med hjälp av lämplig utrustning göra ett fönster som är vänt mot solen till en Camera Obscura.

Länkar om solförmörkelsen 20.3.2015:
Astronomiföreningen Ursa, Finland (På finska), solareclipse2015, Populär Astronomi bjuder också på tips, Himmelkalenderen, Svalbard 2015,
4 kommentarer