Mars på sommarhimlen

Nej – Det handlar inte om månaden mars. Inte den här gången. Nu är det planeten Mars som gäller som ankare för den tanke vi ska bygga upp. En tanke som förhoppningsvis får dig att känna dig mindre, men med större tankar.

Nyligen fick jag en fråga av en god vän. Känn på den meningen. Det är så vi ofta uttrycker oss, men sällan tänker vi på vad det betyder. Man kan bli tillfrågad. Någon kan ställa en fråga och någon kan fråga en om nåt. Men – Att få en fråga är att få en present. Inslagen i förtroende.

”Vilken planet ligger under månen just nu?”

MånenMars_F_Axen
Natten mellan 30e juni och 1a juli sågs Månen och Mars tillsammans. Bild: Fredrik Axén

Månaden juli, 2018, var fortfarande inne på sin andra timme när jag fick frågan. Det var fullmåne 28e juni klockan 06:55:05. Månen var alltså i det närmaste full och det planetariska sällskapet den hade utgjordes av planeten Mars.

Jag borde ha vetat det. Jag borde ha berättat det på sociala medier. Jag brukar göra så. Nu gjorde jag det inte. Följande skiss är inte tänkt (enbart) som en bortförklaring. Däremot är det en förklaring till att den observationsastronomiska biten av min tankevärld är på semester.

Aar_Dygn_sommar2
I slutet av juni, när Jorden befinner sig så i sin bana att lutning på 23,5 grader vänder norra halvklotet mot Solen, är det aldrig mörkt norr om 63:e breddgraden. Visserligen dyker solen ner bakom horisonten några timmar varje dygn, men mörkt är det inte.

Det har sina sidor att bo 63,5° norr om ekvatorn. Det fattas bara 26,5° till Nordpolens 90. Drar man bort Jordens lutning på 23,5° från 26,5° (de till Nordpolen) får vi 3°. Det är de 3° som Solen, som mest, dyker in under horisonten i midsommartid och det är precis så mycket som Solen orkar upp över horisonten kring midvinter, bara för att gäspa och på nytt försvinna in under horisonten.

Aar_Dygn_vinter2
I slutet av december har vi norr om 63:e breddgraden (N) bara en liten stund varje dag där vi kan se Solen över horisonten. Det kräver givetvis att det inte finns några rejäla granar inom 300 meter.

Lika gott som stjärnorna i midvintertid redan vid 15-tiden, hos mig, uppenbarar sig när ridån av solbelyst atmosfär dras undan, lyser de i midsommartid blott och bart med sin frånvaro. De som ser ner på mig från sitt flyg kan ännu i början av juli samtidigt se Solen från kabinfönstret. Ska vi vara noggranna drar fotonerna från Solen under midsommarnatten fram över mig på en höjd av 8714 meter. Mt Everest är högre än så.

Tillbaka till Mars. När Fredrik tog bilden överst hade det varit fullmåne ett par dagar innan. Nästa gång Mars och Månen syns intill varandra är den senare full. Hur är då Mars?

Tänk på hur Månen är placerad i förhållande till Solen när vi Jordbor ser den helt upplyst. Hur är då Mars placerad i sin bana 27:e juli när planeten gör fullmånen sällskap?

Solsystem_skalenligt
Det är bara planeternas omloppsbanor som är utritade i bilden. Det är inte bara för att planeterna skulle vara för små för att synas utan också för att poängtera att planeterna inte alltid står lika i förhållande till varandra och till oss på Jorden.

31:a juli befinner sig Mars närmare Jorden än någon gång under de senaste 15 åren, mindre än 58 miljoner kilometer bort. Det är 38,5% av avståndet mellan Jorden och Solen. Det är dags att plocka fram teleskopen och ta en titt på vår grannplanet just då för avståndet växer sedan fort.

Det att Mars är nära oss i månadsskiftet juli-augusti medför också att den syns ljusare än den gjort på 15 år. De facto är Mars’ skenbara magnitud -2,56 som ljusast och är därmed det fjärde mest ljusstarka objektet på natthimlen – då. Enbart Solen, Månen och Venus är ljusare.

Mars_skenbar_storlek_2018_2019
Mars i skenbar storleksjämförelse. Avstånd och Magnitud är 1.10.2018 0,595AU och -1,13; 1.12.2018 1,013AU och 0,14 samt 1.2.2018 1,531AU och 1,06.

Går vi tillbaka till (bort)förklaringen tidigare är det inte heller i månadsskiftet juli-augusti alldeles problemfritt att se på Mars från min utsiktspunkt i nord, 63° 39′ N och 22° 43′ E. Dels är nätterna ännu då i ljusare laget och dels är det som ligger ligger i söder vid midnatt och i plan med solsystemet, vilket planeterna per definition tenderar att göra, också väldigt nära horisonten på natten, med alla bekymmer det för med sig. Men det är bara att släpa iväg med teleskopet till lämpligt tak och njuta.

Befinner ni er söder om Helsingfors-Stockholm-Oslo sträcker sig mörkret hur som helst redan nu i skrivande stund 90 km ut i rymden ovanför era huvuden. De spridda molekyler som utgör Jordens atmosfär därifrån och upp till den officiella gränsen för världsrymden, 102 km ut från jordytan, lär inte störa upplevelsen av en ljusstark grannplanet på natthimlen.

Och – Har ni frågor? Ställ dem. De kan uppfattas som en gåva.

Kalender:

  • 15:e juli syns Månen och Merkurius intill varandra
  • 16:e juli är det Venus som, till synes, sluter upp intill Månen
  • 21:a juli kan man se Jupiter alldeles intill Månen
  • 27:e – 28:e juli är det månförmörkelse. Se de exakta tiderna för händelsen hos dig här.
  • 28:e juli är det åter Mars som syns intill Månen – och det har gått, i det närmaste, ett månvarv sedan frågan som utlöste det här inlägget ställdes. Varför ”i det närmaste”, förresten? Officiellt heter det att Mars är i opposition när planeten befinner sig diametralt på andra sidan Jorden från Solen sett.
  • 31:a juli är Mars så nära oss planeten kommer den här turen, på ett avstånd om 0,385 AU

Jan

Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång.

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s