Fougères – vinterdag och sommarskrud

Fredagen den 13:e juli utgör den lilla staden Fougères, med sina knappa 20 000 invånare, startarena för den sjunde sträckan på Le Tour de France 2018. Nord-nordost om staden finns ett skogsområde som bryter den i övrigt uppodlade mosaikkaraktären i landskapet.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ovan syns bilder tagna 19.1 och 8.7 2018. De är tagna med ESA-byggda jordobservationssatelliten Sentinel-2.  De spektralband vars signaler bygger upp bilden är 4, 3 och 2. De våglängder de registrerar är 665, 560 och 490 nanometer. Det är de våglänger vi uppfattar som rött, grönt och bått – RGB. Bilden är med andra ord rätt lik den du skulle kunna ta med den kamera du har i det som fortfarande rätt ofta kallas mobiltelefon.

Bilden nedan bygger på band 8, 3 och 2. Det är med bara det röda som bytts ut mot ”nära infrarött”. Band 8’s 842 nm ligger precis utanför det vi kan se med våra ögon. Nu syns skillnaderna mellan årstiderna betydligt bättre.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Isolerar vi de signaler som registrerats via band 8 ser vi att skogen inte reflekterar lika mycket NIR (Nära InfraRött) under vintern som under sommaren. Det är en indikator på att tillväxten sker under sommaren. Det är i och för sig ingenting som skulle orka över nyhetströskeln men det är ett gott exempel på hur mycket information som finns utanför det vi kan se.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skulle vi kunna se infrarött ljus är det den färgen växterna i stort skulle ha. Har du funderat på varför vi med våra ögon uppfattar växterna som gröna?

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s