Raka svar på frågor om månförmörkelsen 31.1.2018

Månförmkelse2_BenteJensen
Månförmörkelse över Andenes. Den totala fasen gick delvis obemärkt förbi i Norden eftersom solljuset då ännu svepte över landskapen. Längre söderöver i de nordiska länderna var spektaklet över när Månen steg över horisonten. Foto: Bente Jensen

– Var månfenomenet 31 januari 2018 en blå måne eller en blodmåne?

– Ja.

– … Vilkendera

– Bådadera.

– Kan du utveckla det lite grann?

– Visst. En total månförmörkelse kallas också ”blodmåne” på grund av den röda färg den får i skenet av Jordens alla soluppgångar och solnedgångar. Blå måne kallas den andra fullmånen i samma månad. Vi har ju 12 fullmånar i året och eftersom Augustus absolut ville ha lika många dagar i sin månad som Julius hade i sin, händer det ibland, som nu, att vi i en lång månad har fullmåne både i början och slutet. Därför var denna fullmåne både blå och röd.

cropped-bloodmoonheader.jpg
Månförmörkelsen 28:e september 2015 var röd enligt manus. Då var den också Månen under den total förmörkade fasen synlig från Norden. Då var det också en supermåne. Däremot var det ingen blå-Måne eftersom det var den enda fullmånen i september det året.

– Och ”super”?

– Ja, eftersom den var något närmare oss än genomsnittligt är fallet.

– I en stor nordisk tidning hävdades att ”En blodmåne är samma sak som en total solförmörkelse. Det innebär att jorden kastar sin skugga över månen, och ger den en rödaktig färg.” Är det så det förhåller sig?

– Nej.

epic_1b_20170821171450– När vi på Jorden har en total solförmörkelse talar vi om en smal strimma över Jordens yta längs vilken Månens skugga drar fram. Senaste höst var det många som samlades i USA för att se den totala solförmörkelsen. Förutom de många fantastiska bilder som togs från Jorden finns också bilderna som togs från satelliten DSCOVR där man tydligt ser månens skugga dra in över USA.

20:e mars 2015 samlades människor på Svalbard för att se Månen precis dölja Solen för oss. Vid det tillfället kunde vi se en partiell solförmörkelse från stora delar av Norden.

En månförmörkelse, däremot, sker på Månen. Då kommer Jorden in mellan Månen och Solen. Vid en solförmörkelse kommer Månen in mellan Jorden och Solen. Notera skillnaden!

Skulle man ha stått på Månen idag, sista januari 2018, skulle man, förutsatt att man varit på den sidan av Månen som var vänd mot Solen, ha sett Jorden komma in som en stor röd ring framför solen.

Detta bildspel kräver JavaScript.

– Javisst ja. Du har tidigare sagt att en månförmörkelse kan ses oberoende av var man finns eftersom den sker på Månen. Hur hänger det ihop med att vi inte såg månförmörkelsen denna gång?

– Denna gång var den sidan av Jorden vi befinner oss på vänd bort från Månen under de timmar månförmörkelsen kunde ses. Den 27:e juli 2018 kommer det att vara vår tur att vara vänd mot ”föreställningen”. Jag vidhåller ändå att bara man är placerad så att man ser Månen ser man blodmånen. Det gäller från mer än halva Jorden varje månförmörkelse.

– Inte precis halva alltså?

– Nej.

– Varför inte?

– Det kan du säkert fundera ut om du ger det nån minut.

Månförmörkelse_ErikGunnes
Erik Gunnes tog denna bild med den till drygt hälften förmörkade Månen över Høyholmene, Kvænangen. Notera att den mörka delen av Månen även i detta ljus ger ett rödaktigt intryck.

– Tack! … tror jag.

– 🙂

 


JanJan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, samt resursperson på skolresurs.fi. Att ta in världsrymden i klassrummet ger ofta, åtminstone, ett delsvar på frågan ”Varför?”, en fråga som hörs rätt ofta i samband med matematikundervisningen. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna till framgång.

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s