Dags att parkera JWST i L2

Alla individuella sexkantiga speglar speglar som tillsammans bygger upp Webb-teleskopets primärspegel har lyfts 12,5 mm från själva konstruktionen. Nu kan de röras individuellt för skarpast möjliga bild. (Skärmdump från NASA’s ”Where Is Webb”)

För att anpassa primärspegeln till de våglängder teleskopet samlar data i kan de hexagonala spegelelementen styras individuellt. Under transport har de vilat tätt och fast mot konstruktionen. Den gångna veckan har de lyfts till aktivt läge, och vi får dra ännu en suck av lättnad.

Det är lite som när man installerar en ny tvättmaskin. Transportskruvarna ska tas bort för att trumman ska få röra sig mera fritt under användningen.

I skrivande stund¹ har Webb-teleskopet 8500:ish kilometer kvar till sin omloppsbana. Hastigheten relativt Jorden är knappa 204 m/s. Idag, måndagen den 24:e januari 2022 är det alltså dags för MCC2, Mid-Course Correction maneuver 2. Det är den manöver som placerar teleskopet i sin bana kring Lagrangepunkt 2.

Måndag, 24.1.2022, kl 20 CET, planerar kontrollteamet starta motorerna för att förändra Webbteleskopets rörelse i önskad riktning och fart. Det är då som banhastigheten ges.²

NASA sänder direkt från kl 21:00 CET på NASA Science Live, på Youtube, Facebook och Twitter.

 

¹Hur länge tar 8500 km ifall man färdas drygt 200 m/s?

²Allt gick sedan enligt manus och James Webb Space Telescope ligger i sin bana kring L2. Så långt – allt väl!


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s