JWST passerar Månens omloppsbana

Den 27:e december passerar James Webb Space Telescope Månens omloppsbana. Samma dag är det också dags att använda raketmotorerna för att korrigera fart och kurs en andra gång. Mid Course Correction Burn 1b, eller kort MCC1b, är den andra planerade korrigeringen. Den viktigaste, den första, skedde ett dygn efter lift-off och varade 65 minuter.

Det var ett medvetet val att ge JWST en fart som ligger aningen i underkant. Teleskopet ligger i en direkt bana ut mot Lagrangepunkt 2, och har motorer och bränsle för att knuffa på och korrigera farten vid behov, Hade dock Ariane-5:an gett teleskopet för hög fart kan man inte bromsa färden med mindre än att vända teleskopet så att det skulle peka tillbaka mot Jorden och, framför allt, mot Solen. Detta kunde skada instrumenten och rent av ödelägga uppdraget innan det egentligen hunnit börja.

Bild: NASA

Efter detta börjar fler delar av teleskopet vecklas ut. Först ut, den 28:e december, är de bommar som ska sträcka ut solskölden. Själva solskölden är i detta skede ihopvikt längs bommarna. Väl skyddade. Än så länge.


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s