JWST är längre bort än Månen

60 timmar efter lift-off utfördes den andra kurs- och fartkorrigeringen, MCCB1b (Mid-Course Correction Burn). Motorerna gick i 9 minuter och 27 sekunder. Nästa gång motorerna körs igång är 29 dagar efter lift-off. MCCB2 sker när teleskopet ska ”parkeras” i sin omloppsbana. Det vi nu har att se fram emot är de olika åtgärder som vecklar ut teleskopet. Det är en hel del – betydligt fler än det som kunde klassificeras som ”lagom spännande” – steg i den utvecklingen, men i korthet beskrivs det bra i ESA‘s grafik:

Originalbild: ESA

Bokmärk också James Webb Space Telescope‘s sida hos NASA.


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s