JWST, 1 dag efter uppskjutningen

På annandagen, 26:e december 2021, är det dags för James Webb Space Telescope att fälla ut den antenn, Gimbaled Antenna Assembly (GAA), som framöver, alltid, ska vara riktad mot Jorden. Den operationen är, på samma sätt som när solpanelerna vecklades ut 3½ timme efter starten, förprogrammerad och sker automatiskt. Men efter att antennen är klar för bruk kommer övriga steg i att förbereda teleskopet för sitt arbete ske på kommando från Jorden.

Ett dygn efter uppskjutningen har farten skjunkit till 1,7 km/s och teleskopet befinner sig nära 240000 km från Jorden. Nära 2/3 av avståndet till Månens omloppsbana är alltså avverkat.

Ni kan följa resan på https://www.jwst.nasa.gov/content/webbLaunch/whereIsWebb.html

Resplanen fär JWST i korthet – och i grafik. Originalbild: ESA

I morgon, 27:e december, är det dags för Mid Course Correction Burn 1b. Efter det är det sedan dags att börja veckla ut mer av teleskopet än solpaneler och antenn.


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s