Kitsat in i ESERO Finlands kursprogram

Vad är en satellit? Vad kan man göra med en satellit? Hur stor är en satellit?

Frågorna kan vara rätt spridda när människor ställer frågor om satelliter. Svaren är ocskå rätt spridda. Satelliter finns i en hel del olika omloppsbanor kring Jorden, i följe med Jorden i omloppsbana kring Solen och kring andra planeter i vårt solsystem. Storleken varierar från ISS till en kubsatellit (cubesat). En Kitsat är en fullt fungerande kubsatellit. Funktionen är dock kalibrerad för klassrumm och labb – inte direkt för rymden, men nog för känsla av rymd.

Patrik Holm plockar isär – och sen ihop – en Kitsat under ESERO Finlands lärarfortbildning på vetenskapscentret Heureka.

Redan antennerna på Kitsaten antyder att man även kan använda alldaglig teknik i en satellit. En satellit ska kunna ”packas” trångt, utan utstickande delar. De ska klara av en tuff färd ut till omloppsbanan och klara extrema förhållanden i rymden där sedan antennerna ska fällas ut. Ju mindre man krånglar till nåt, desto säkrare fungerar det.

En Kitsat har sina fördelar i att den är en fullt fungerande modell av en satellit. De fyra kretskorten ger en inblick i hur man bygger upp en satellit. Däremot är kretskorten färdiga så som de är när Kitsaten plockas isär. Hur gör man då ifall man inspireras till att själv koppla och programmera sensorer? På ESERO Finlands lärarkurs löser man detta genom att jobba med en Arduino UNO och diverse sensorer under en del av eftermiddagen. På detta sätt stöder Kitsat och Cansat varandra.

Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s