CanSat-kurs på Tietomaa, Uleåborg

30:e november till 1:a december hölls en CanSat-fortbildning för lärare på vetenskapscentret Tietomaa i Uleåborg. Den här gången var det också dags att plocka fram ett nytt kort och nytt sensorpaket. Varje gång man uppdaterar något blir det i viss mån enklare. Nu är analoga sensorer inte längre del av paketet. Det är helt klart ett steg framåt, men man kanske borde samla lite analoga sensorer i någon låda för att ta fram vid något högtidligt tillfälle i framtiden. 

Dags för test – inomhus, utomhus.

Att hålla fortbildningar på ett vetenskapscenter har sina fördelar. Här testades accelerometern när CanSat:en fick skjuts, fastsurrad på en modellbil.

Ett stort tack till Jens Frederik Dalsgaard Nielsen för all hjälp vi fått med att anpassa program och kort till det nya CanSat-paketet.

Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s