Sommarens bränder

Sommaren 2021 på norra halvklotet lämnar förkolnade markområden efter sig i större utsträckning än de senaste åren. Detta trots att teknisk beredskap, både för att upptäcka, analysera och bekämpa, är bättre nu än tidigare. Hög temperatur och vind skapar torka. Torr mark antänds lätt. Bränder sprider sig också fort under de torra och heta förhållanden vi haft i sommar. 

Grekland har i augusti varit hårt drabbat av bränder. Bilder från ESA-byggda Sentinel-2-satelliterna visar här hur elden for fram över ön Evia, eller Euboia, i början av augusti 2021.

Den tredje augusti 2021 är det torrt, men fotosyntesen fungerar. Med andra ord växer träd, buskar, örter och gräs. Det är det som syns i rött i den falskt kolorerade bilden. Det röda där är nära infrarött, osynligt för våra ögon, men just de våglängder av ljus som växterna reflekterar när de växer. Bild: Sentinel-2, Copernicus, Sentinel hub

RGB, Rött, Grönt och Blått, bygger upp de flesta bilder vi fotograferar. Då presenteras också bilderna i just de färger vi uppfattade i fotograferingstillfället. Nedan visas våglängderna 2190 nm (band 12, ir) i rött, 1610 nm (band 11, ir) i grönt och 665 nm (band 4, synligt rött) i blått. Det mesta i bilderna är alltså osynligt för våra ögon men de infraröda vågländerna ger oss bra information om var de hetaste fläckarna finns. Det är det vi behöver veta när det gäller bränder. Se mer på ESA’s sida eller ta en tur längs Coloradofloden där många av de olika våglängdernas information förklaras och visas.

Bilderna visar brändernas framfart mellan den sjätte och den åttonde augusti 2021. Bild: Sentinel-2, Copernicus, Sentinel hub

Det är svårt att få en klar bild över bränders utbredning utgående från bilder i som tagits från marknivå. De förmedlar dramatiken i händelserna. Från satellit är det å andra sidan svårt att direkt bilda sig en uppfattning om skadornas art och brändernas betydelse för livet i området. Däremot är satellitbilder en betydelsefull tillgång när det gäller att sätta perspektiv på bränderna.

Mellan tredje och åttonde augusti brann över 50 000 hektar, 500 kvadratkilometer landyta i Grekland. Uppe till vänster i bilden, norra Evia, och nere till höger, strax norr om Aten, syns markanta skillnaden mellan de röda områdena som hyser levande växtlighet med fungerande fotosyntes och de svartbrända områdena. Bild: Sentinel-2, Copernicus, Sentinel hub.

Sommaren 2021 erfor man i Finland den största markbranden på 50 år. Kring 300 hektar, tre kvadratkilometer, brann i Kalajoki. Då stod även brandflyg i Umeå i beredskap ifall situationen skulle ha gått helt ur händerna på de som kämpade med branden på marknivå. 2018 brann 250 kvadratkilometer, 25000 hektar skog i Sverige. Området som berörs av branden nordost om Chico i Kalifornien (bilden nedan) i månadsskiftet juli-augusti 2021 är 2600 kvadratkilometer eller 260000 hektar.

Time lapse över trakten nordost om Chico, Kalifornien, 13:e juli till 12:e augusti 2021. Bild: Sentinel-2, Copernicus, Sentinel hub.

De stora markbränderna i Sibirien sommaren 2021 hade redan innan augusti börjat skördat över en miljon hektar skog. Skogsbränder är till en del helt naturliga fenomen exempelvis i åskväders spår. En hel del växter har sin enda chans att spira just efter bränder.

Sedan är det stor skillnad på om bränderna uppstått naturligt eller startat på grund av vårdslöshet. I vissa fall har bränder också anlagts. Men så mycket står utom allt rimligt tvivel; Sommaren 2021 har varit varm och torr långt utöver det vanliga. Det är en förändring från tidigare. En allvarlig sådan.


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s