Planeter på augustihimlen

För situationen 2022 – klicka vidare till Planetobservationer i höstmörkret.

Det blir småningom mörkare på kvällarna och det betyder att tittandet ut i universum inte i lika hög grad störs av en upplyst atmosfär. Redan nu i augusti kan du se de fem närmaste grannplaneterna med blotta ögat. Jupiter och Saturnus syns tydligt, Venus hyfsat. Merkurius och Mars är inte lätta att få syn på – men det är fullt möjligt i skymningen.

Den 10:e augusti kan man i klart väder, utrustad med erfarenheter/tålamod se Venus, Månen och Mars i väster direkt efter att Solen gått ner. Bild: Skärmdump från Stellarium. (Atmosfären har fjärmats för att man ska kunna se himlakropparna.)

Merkurius passerade mellan Solen och Jorden i månadsskiftet juli-augusti. Inte i direkt linje. Du har alltså inte missat någon passage. Men tillräckligt nära för att det ska vara sgs omöjligt att få syn på den innersta planeten. Venus, däremot, syns rätt bra på kvällen genast efter solnedgången nära horisonten. Från Norden sett – till vänster om Solen. I norr är himlen ännu så pass ljus då, men en vanlig kikare underlättar.

Ju längre fram i augusti vi kommer desto större blir, ur vår synvinkel, vinkeln mellan de inre planeterna och Solen, vilket gör att de framträder ännu tydligare. Kan du med den informationen avgöra om vi befinner oss på samma sida om Solen eller om Merkurius och Venus befinner sig bortom Solen från Jorden sett.

Jupiter och Saturnus syns båda söderut under dygnets mörka timmar i augusti. Mot slutet av månaden hinner Saturnus försvinna under horisonten innan gryningen. Har du fri sikt söderut är de lätta att upptäcka.

När du sett Merkurius och Venus försvinna under horisonten tar det inte lång tid innan solsystemets två största planeter visar sig nära horisonten syd om öster. De syns bra med blotta ögat. Jupiter är fjärde i ordningen när det kommer till hur deras ljusstyrka uppfattas från Jorden. Solen är givetvis klar etta. Månen räknas som tvåa, men Månens ljusstyrka varierar starkt beroende av fas. Hur ljusstark vi uppfattar Venus beror dels på var Venus vid tillfället befinner sig i sin omloppsbana och dels på hur ljus eller mörk himlen är eftersom den planeten, likt Merkurius, bara kan ses i skymning eller gryning (Varför det?). Jupiter är alltid en imponerande och ljusstark himlakropp.

Ett teleskop är givetvis bra att ha. Vill du se Saturnus ringar rekommenderas förutom teleskopet bra förhållanden. För att ska urskilja Jupiters galileiska månar räcker däremot en hyfsad kikare. 

Om vi nu vet att Merkurius, Venus och Mars försvinner under horisonten norr om väster i skymningen och att Jupiter och Saturnus äntrar synfältet syd om öster en liten stund senare; Kan du då skissa upp hur de sex innersta planeterna i vårt solsystem för tillfället är placerade i förhållande till varandra?

  • Den 11:e augusti syns Månens skära och Venus intill varandra.
  • Den 18:e augusti syns Merkurius och Mars intill varandra. Åtskilda mindre än en grad.

Dessa händelser syns bättre ju närmare ekvatorn du befinner dig. De går att se från Norden, men beväpna dig med en kikare.

Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s