Merkuriuspassagen 9:e maj 2016

MerrkurJonas
Jonas Förste ser till att solteleskopet är klart innan Merkurius äntrar scenen och Sursik skolas elever står på kö.

På många håll i Norden var vädret gott under solsystemets händelse nummer ett detta år. Merkuriuspassagen 2016 sker också på en bra tidpunkt sett ur nordiskt perspektiv. I hela Norden – så när som på sydöstra Finland – kan passagen ses i sin helhet.

Merkurius är för liten för att kunna ses med blott ”solförmörkelseglasögon”. Däremot har både kikare och teleskop med solfilter använts. Ett solteleskop med exempelvis Hα-filter bjuder dock på mer än bara en solskiva som fond för solfläckar – och Merkurius. Dagen till ära syntes ett par fina protuberanser sträcka sig ut på den sida av solen som Merkurius uppenbarade sig först på. En storslagen entré.

Här följer en liten bildkavalkad från, mestadels skolor, runt om i Norden.

13177857_1368710009811130_6719757695908696455_n
Carl-Johan Källman, ordförande i Katternö Skywatchers, laddade upp första bilden av merkuriuspassagen 9:e maj 2016 – tagen i Jakobstad, Finland, klockan 14:11:40 lokal tid. Merkurius syns ”kl 4” på solen.
Silkeborg
På Silkeborgs Gymnasium har all tillgänglig utrustning burits ut på gården.
I Mattlidens skola, Esbo, Finland, hade Susanne Bergström-Nyberg placerat ett teleskop vid dörren. När skoldagen var slut var det världens naturligaste att ta sig en titt i teleskopet.
I Mattlidens skola, Esbo, Finland, hade Susanne Bergström-Nyberg placerat ett teleskop vid dörren. När skoldagen var slut var det världens naturligaste att ta sig en titt i teleskopet. Bilden är tagen av Henni Wendelin – med mobiltelefon – genom teleskop.

När man tar ett svep över de bilder på Merkuriuspassagen som laddats upp på webben ser man ett brett urval av Merkurius’ placering. Sett genom ett teleskop är det helt upp till vilken sökare man använder om bilden är upp och ned, spegelvänd – eller bådadera. Den kan också naturligtvis vara rättvänd. Skulle man ha sett passagens inledande skede med kikare skulle man ha stt Merkurius komma in från vänster i bild. Det är en bra tankeövning att fundera över varför den alltid kommer så.

I Sökövikens skola i Esbo bjöds på en projicerad bild av Merkuriuspassagen.
I Sökövikens skola i Esbo bjöds på en projicerad bild av Merkuriuspassagen. Här syns planeten också på ”rätt” ställe ”klockan åtta”.
I Sursik skola, Pedersöre, Finland, var det stundtals trångt kring teleskopen.
I Sursik skola, Pedersöre, Finland, var det stundtals trångt kring teleskopen.

Erfarenheter från flera håll under dagen har varit de olika reaktionerna på Merkuriuspassagen. En del har varit fascinerade av att kunna se med egna ögon sådant som man oftast ser blott på bild. En del har kommenterat att planeten ser ut som nå’t en fluga lämnat efter sig alternativt nåt dammkorn på okularet. De flesta har hur som helst på något sätt reagerat på Merkurius storlek i jämförelse med Solen. Det är en underbar utgångspunkt för diskussioner. Den reaktionen berättar en hel del om vårt solsystem kontra vår uppfattning därom.

3 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s