Läge att se på Saturnus och Jupiter

Solsystemets jätteplaneter kan nu ses allt närmare varandra på kvällshimlen i söder. Rent fysiskt är Saturnus nära 5 AU längre bort än Jupiter, men de uppträder i samma riktning.

Saturnus, uppe till vänster, och Jupiter med sina fyra Galileiska månar fotograferade 30:e oktober 2020 vid Fäboda utanför Jakobstad, 63°40’01.4″N 22°32’43.6″E. Utanför bild klättrade Mars och Månen upp över horisonten.

För varje dag som går ses de två planeterna allt närmare varandra och allt närmare horisonten. Från Göteborg kan de ses kring 10° över horisonten mot mörk himmel ännu i början av november. 20:e och 21:a december, när planeterna är som närmast varandra, kan de ses 5° över horisonten i skymningen. För de som befinner sig i höjd med Bottniska vikens allra nordligaste stränder tar möjligheterna att se just detta skådespel slut redan i slutet av november. Det är med andra ord ingen poäng att skjuta upp tittandet.

Förutom att planeterna är ljusstarka objekt i skymningen är just dessa behändiga att identifiera. De fyra Galileiska månarna kring Jupiter kan ses med en enkel kikare – eller i en bild tagen med en hyfsad kamera med dito objektiv. Det finns mobilkameror som klarar den biten galant. Därmed är alla tvivel på att det verkligen är Jupiter man tittar på bortsopade.  Har man ett teleskop att tillgå avslöjas Saturnus av sina ringar.

Skärmdumparna från Stellariums mobil-app visar hur Saturnus och Jupiter kan ses allt närmare varandra ju närmare midvintersolståndet vi kommer. Jo – Det sista en ren tillfällighet. 19.11 gör Månens skära planeterna sällskap. 20.12 ses de så nära varandra att de kan studeras i teleskop – samtidigt. (Iapetus visas tydligt i Stellarium, men den är inta lätt att få syn på i verkligheten) Bilderna visar situationen på 63°40’N 22°32’E

Att de uppträder nära horisonten är ofta förknippat med bekymmer. Även om det är luckor mellan molnen hjälper det ofta föga om det man ska se på ligger nära horisonten. Sträckan det ljus som är på väg mot oss ska färdas genom atmosfären är betydligt längre vilket lätt orsakar distorsion. Därtill är kvällar ibland disiga. Det är besvärligt om du vill ta en skarp bild av Saturnus och dess ringar. Däremot kan dis och molnbankar på rätt ställe skapa stämning i bilden.

Att planeterna är synliga tidigt på kvällen ger eftermiddagsvandrare och kvällströtta möjlighet att hänge sig åt astronomiska observationer. Det kan också vara en fördel ifall man har så pass unga medlemmar i familjen att nattningsbestyren bör inledas långt innan den astronomiska natten infunnit sig..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s