Denna oktober är Mars nära

Fredagen den andra oktober 2020 äntrade Mars och Månen scenen så gott som samtidigt. Ännu påverkas ljuset av röken från höstens skogsbränder på andra sidan Atlanten. Därav det sällsynt röda skenet. Notera att Mars i det här skedet ses till vänster om Månen.

Fredag kväll, den andra oktober 2020, steg Månen ur sin säck av moln, alldeles för högt på himlen för att jag skulle få den bild jag hade fantiserat om. Å andra sidan var det inte fantasier jag var ute efter utan högst informativa dokument som beskriver Månens färd i sin omloppsbana. Denna gång fick en annan ”vandrande stjärna”¹, Mars, tjäna som referenspunkt.

Månen ligger i stort sett i solsystemets plan. Därför ser den ut att i stort sett följa samma bana som planeterna. I och för sig gör ju också Solen så; Följer samma bana från öst till väst. Skillnaden ligger i att det är sällan vi söker planeter när Solen tittar fram.

Men – Vi, på Jorden, och Mars kretsar kring Solen. Månen kretsar kring Jorden. De skenbara ”banor” Månen, planeterna och för all del också Solen, beskriver på vår himmel beror ju på att vår planet, Jorden, roterar. Språkbruket ställer ibland till det.

Vid fem-snåret på morgonen den tredje oktober tog jag den här bilden av Månen och Mars. Högt på himlen hade Månen sin mer kännspaka gråkalla färg. I det här skedet syntes Mars bara drygt tre ”måndiameter” från Månen

Det skiljer i tid omkring nio timmar mellan bilderna ovan. I riktning skiljer det då kring 135°. Det var också närmare solnedgången den första bilden togs än soluppgången var vid det andra fotograferingstillfället. Det, i kombination med att ljuset som återkastades från Månen hade kortare väg genom atmosfären än bilden som togs på kvällen, förklarar den stora skillnad i färg.

På kvällen den tredje oktober skulle Mars, om molnen inte hade varit i vägen, setts över horisonten innan Månen synts till. Här syns Mars till höger om Månen. Skillnaden är stor jämfört med den bild som togs kvällen innan.

Det är vid dylika tillfällen man rent fysiskt känner forskningshistoriens förändringsvindar vina. Här, idag, kan vi ladda ner en enkel app och se simuleringar av stjärnhimlen i forntid och framtid. Simuleringar i naturlig hastighet eller simuleringar i dubbelt eller trippelt tempo. Alternativt också 3600x tempo för den aktive medborgaren på 2000-talet.

Jag lyfter på mössan i beundran för tålamodet och noggrannheten hos Tycho Brahe & c:o. Samtidigt tackar jag skaparna av våra moderna tillhyggen.

Ändå – Att se verkliga händelser när de händer, med egna ögon, och att anteckna i ett litet häfte är egentligen rätt lärorikt. Det kan ju vara just i ett sådant tillfälle som kunskapsfragmenten klickar i varandra och nån form av vishet tar form.

Den 6:e oktober är Mars blott 62 miljoner kilometer från Jorden. Hur långt borta från Jorden är Mars när planeten är som längst bort från oss?

13:e oktober 2020 kom Jorden in mellan Solen och Mars. Mars i opposition. Samtidigt som den planeten, på morgonen den 14:e oktober, närmade sig horisonten i väster, förebådade Månen och Venus Solens uppgång i öster.

Månen – nästan ny – och Venus på morgonhimlen 14.10.2020

¹) Innan man visste att det fanns planeter, när man bara kunde konstatera att vissa ljuspunkter uppe i det stora blåsvarta rörde på sig jämfört med de andra, kallade man dem ”vandrande stjärnor”


 

Jan

Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s