Modellraketer lyfter fysikpedagogiken.

Den 17:e november 2020 stod Heureka för andra gången värd för Nordic ESERO‘s lärarkurs i raketbygge. Coronaläget var då så att det gick att ha en liten fysisk kurs. Virtuella kurser är fantastiska, men att sitta flera lärare kring samma (tillräckligt stora) bord och utbyta tankar samtidigt som man monterar ihop en modellraket är värdefullt.

Det var en stormig dag, vilket inte alls är trevligt när man ska skjuta upp raketer i ett område som genomskärs av en å på tre sidor och järnvägar på en sida. Fallskärmsfysiken kom väl till pass för att få ner raketerna snabbast möjligt, men ändå säkert, efter uppskjutning. 

Ignition and liftoff! Though yet not cleared the tower. Vi hade i alla fall tur med vädret. Det var, åtminstone nära marken, rätt lugnt just vid uppskjutningstillfället. Inga raketer blev hängandes i träden denna gång.
Vi hann också få iväg några pappersraketer i blåsvädret.

Nu hoppas vi att vi så snart som möjligt kan återuppta fysiska kurser i full skala. Tills dess gör vi vad vi kan. Både fysiskt och virtuellt.


 

JanProfil_LLJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s