BepiColombo hälsar på och säger farväl

Fredag 10:e april passerar BepiColombo Jorden. De drygt 500 dagar som gått sen starten har BepiColombo färdats i närheten av, men i en mer elliptisk bana än, Jordens omloppsbana.

BepiColombo_MTM_20200305_mcam3
De här bilderna av Jorden och Månen togs i början av mars 2020 från BepiColombo. Avståndet mellan sonden och Jorden var då 14 miljoner kilometer, närmare 37 gånger avståndet mellan himlakropparna i bilden. Bild: ESA/BepiColombo/MTM – CC BY-SA 3.0 IGO

Under den senaste tiden har BepiColombo legat i Jordens ”kölvatten” och gravitationen från Jorden har allt mer påverkat dess hastighet. Det som händer 10.4 är att BepiColombo ”slungas förbi” Jorden i en gravitationell assistans.

När BepiColombo befinner sig närmast Jorden är den 12700 km från jordytan. Det är kring 30 gånger avståndet mellan ISS och Jorden, men det är närmare än de satelliter din smartphone ständigt kommunicerar med – navigationssatelliterna. Avståndet till dem är 20000 km. Illustration: ESA/ATG medialab

Detta planetära flipperspel fortsätter med nästa gravitationella assistans 15:e oktober, nära två år efter starten. Då är det gravitationen från Venus som står för fartökningen. Efter det befinner sig ännu drygt fem år framöver i omloppsbana kring Solen.

Man kan ju undra:

Varför sänds BepiColombo på rundresa när sonden ska till Merkurius?

 


JanJan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser. 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s