Møte mennesket der det er

Jeg er ikke pedagog.

Etter mange, og jeg mener mange år blant pedagoger er det veldig klart for meg. Jeg er ikke pedagog. Samtidig sitter jeg på en del tilbakemeldinger som bare lærere får for jobben sin. Dere vet hva jeg mener: Folk ser ut til å mene at de har lært hos meg. Jeg føler meg trygg på at jeg er en lærer.

Ligger det en motsetning der?

Det første er at det ikke nødvendigvis er riktig at jeg selv synes at folk har lært hos meg. Jeg har sjeldent stått for alt av undervisning i mine kurs selv. Av og til tok jeg ganske mye, men som oftest var det andre som fikk kose seg med elever, lærere på videreutdanning eller studenter, med raketter, magnetometre eller regneoppgaver. Spør EduGalaxens mastermind, Jan. Han vet hva jeg mener. Vi har undervist sammen i mange år.

IMG_20180630_113235
På besøk hos Jan.

For jeg fikk som oftest lov til å være med på å sette bordet. Jeg fikk legge ned de røde trådene for folk å finne. Målet var å legge flere av disse i et og samme opplegg, for å se hvor deltakerne skulle ta veien med den nye kunnskapen sin. Møte mennesket først, så bestemme seg for hva læringsutbyttet blir. Så enkelt, og så vanskelig er det.

Holdningen som ligger bak kommer ut av ideene som gjerne kalles for «situasjonsbestemt ledelse». Nå er dette et begrep som er «ladda» som man sier. Det er snakk om ledelse i en bedriftssituasjon, der resultater måles på en annen måte enn i et klasserom. I tillegg er det strikte rammer i de fleste bedriftene, og det betyr at en leder ikke nødvendigvis har muligheten til å la den respektive ansatte få utvikle seg i en tilnærmet tilfeldig retning. Resultatene teller! Så lederteorien har kommet seg bort fra dette begrepet igjen.

Jeg forstår ikke egentlig helt hvorfor. Det er jo nettopp rammen rundt som begrenser tilfeldigheten i utviklingen. Definerer man målsetninger godt nok, og har en ansatt som koser seg med å lære, er det mye som må til for at det faktisk går utover bedriften, eller blir forsåvidt noe annet enn utelukkende bra.

Ikke at jeg trenger å fortelle akkurat dette til pedagoger.

Hva hvis jeg nå hadde skrevet ned en enkel, idealisert ”utvikling” for en ansatt slik man ser det før seg i situasjonsbestemt ledelse? Se om ikke dere pedagoger gjenkjenner noe i denne progresjonen:

  • Nivå 1: Lav ferdighetsnivå, lav (selv-)tillit.
  • Nivå 2: Lav ferdighetsnivå, høy (selv-)tillit.
  • Nivå 3: Høy ferdighetsnivå, lav (selv-)tillit.
  • Nivå 4: Høy ferdighetsnivå, høy (selv-)tillit.

Det finnes underliggende definisjoner, men det er akkurat disse som lederteoretikerne i sin tid kranglet om – og jeg fant ut at det ikke er egentlig så viktig heller. Poenget er å lede den respektive ansatte til nivå 4 med forskjellige startpunkter som ikke nødvendigvis trenger å passe inn i resten av tabellen. Det er verdt å merke seg at status på hvor man er kan variere hos det samme mennesket, men i forhold til forskjellige målsetninger.

Har dere elever som, akkurat i dét faget, stort sett kun trenger oppgaven og koser seg på egen hånd, før de henter seg fortjent ros til slutt hos dere?

Heldige dere! 😉

I skolesammenhengen er det læreplaner det gjelder. Målene er definert godt i utgangspunktet. Skal du lære om nordlys, for eksempel, så skal du gjøre akkurat det gjennom å lære om stjerner, stråling og magnetfelt.

Hvert menneskene har et annet utgangspunkt og en annen vei å gå for å lære om nordlys. Jeg har alltid forsøkt å fôre mine kursdeltakere den metaforiske maten som skulle holde dem gående også når det ble litt vanskelig. Sånn som lederne jeg beundrer mest har gjort det for sine ansatte og for meg.

Her er et eksempel på det jeg mener. Selv om du er en kløpper på å løse sjettegraderslikninger så gjenstår et spørsmål: Hvilken av de seks mulige løsningene er den riktige? Setter du riktig ramme, er sjansen mindre for at noen mister motet eller gidder ikke lenger.

Det vil aldri falle meg inn å måle meg opp mot pedagoger som har så ufattelig mye mer kunnskap om læring og det å lære bort enn meg. Så nei, jeg er ikke noe pedagog. Men jeg er takknemlig for at jeg fikk lov til å være lærer i en stund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s