Är du hemma i vårt solsystem?

Illustrationer av vårt solsystem dyker upp där vi minst anar det. Det är ju liksom ”mammas gata”. Ändå är det omöjligt att skapa en skalenlig bild av ens det inre solsystemet som skulle gå att publicera i sådan storlek att man skulle se annat än eventuellt solen. Här finns arbetsblad med övningar från att finna breddgraden man befinner sig på till New Horizons färd till Kuiperbältet.

Astronomi utan teleskop

Maanen_Saturnus_Jupiter_S

Under hösten och ännu nu under årets sista månad kan vi se våra grannplaneter tidligt och jätteplaneterna Saturnus och Jupiter alldeles intill varandra – och intill horisonten i skymningen. Vad berättar detta om hur planeterna är placerade i sina omloppsbanor. Hur långt är det till dem just nu? Arbetsbladets frågor leder dig vidare.

Avstånden i vårt solsystem

Det är inte lätt att hålla ett stadigt grepp om stora tal, och stora bild talen om man ska ange avstånd i rymden i kilometer. För att beskriva de avstånden kan vi använda begreppet astronomisk enhet, AE, eller hellre AU, astronomical unit. Vi kan också beskriva avstånd utifrån hur länge det tar för ljuset att färdas en aktuell sträcka. Mer därom i arbetsbladet.

AU

Storleken på våra planeter

Storleken på astronomiska objekt beskrivs ofta utgående från radien. Det är behändigt ifall man ska räkna vidare. Eftersom större objekt, såsom planeter, är runda, är det ju radien man behöver för att kunna räkna. Däremot kräver det beräkningar, eller ännu hellre modellbygge, för att man ska få ett konkret grepp om planeters storlek.

PlanetersStorlek

Solförmörkelse

Förhållandet mellan Solens och Månens storlek går väl ihop med avståndsförhållandet dem och Jorden emellan. Just därför täcks ofta Solen precis av Månen vid en total solförmörkelse. Hur är det då om Månen är i apoapsis, som längst från Jorden? Ryms då Månen in framför Solen utan att helt täcka Solen?

Solförmörkelse180811

Supermåne

Hur är det egentligen med ”Supermånen”? Den är ju lika stor hela tiden, så hur stor kan den ge intryck av att vara när den är något närmare än normalt?

supermoon_model4

Vilken breddgrad står jag på?

Genom att mäta vinkeln på solljuset som strömmar in kan man beräkna vilken breddgrad man befinner sig på. Enklast gör man detta vid vår- eller höstdagjämning. Då står Solen i zenit över ekvatorn. Det var förresten på motsvarande sätt Eratosthenes redan ett par hundra år fvt beräknade Jordens omkrets. Kan du lista ut hur?

Varje år vid dagjämningarna ordnas ett evenemang för att uppmärksamma Eratosthenes experiment.

Eratosthenes

New Horizons’ färd mot Kuiperbältet.

Historien om New Horizons är en berättelse om hur man med järnvilja, hårt arbete och gott samarbete kan komma långt. Väldigt långt. I arbetsbladet för du inblick i hur långt ut i solsystemet Pluto rör sig. Du kan också ta ett grepp om hur ljuset avtar med avståndet från en stjärna.

791px-New_Horizons_1
New Horizons görs i ordning inför ett mediaevenemang i Kennedy Space Center’s cleanroom i november 2005. Bild: NASA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s