Vi och vårt universum

De arbetsblad som presenteras här är tänkta att använda i klassrummet, men kan också gott utgöra en, något udda, sysselsättning för att sätta fart på tankarna.

 

Stjärnor och Galaxer

Det tog länge innan vi kunde få det bekräftat, att stjärnorna är samlade i galaxer. De stjärnor vi ser med blotta ögat finns alla nära oss i vår egen galax. Däremot kan vi under goda förhållanden få syn på det samlade ljuset från hundratals miljarder stjärnor i vår granngalax, Andromeda.

Men – Hur stort är avståndet mellan stjärnorna i en galax, och hur stort är avståndet mellan galaxerna i den lokala ”hopen”?

MilkyWayL
Vintergatan, the Milky Way. Vi finns någonstans där linjerna möts.

Matematik, skalor, skalenliga jämförelser.

 

De sju stenplaneterna kring Trappist-1

Trappist-1 är en röd dvärg kring 40 ljusår bort från oss. I februari 2017 kunde man räkna in sju stenplaneter kring stjärnan. Det är ett litet stjärnsystem, där även den yttersta kända planeten har betydligt kortare banradie än Merkurius i vårt solsystem.

Vilken av planeterna skulle du klassificera som den mest Jord-lika? Hur skulle det vara att befinna sig på någon av planeterna kring Trappist-1?

Trappist_efg_fraan_d_sL

Matematik och Fysik, formler, kvadrater och kvadratrötter, tal i grundpotensform Biologi

 

Barycentrum

En Måne kretsar kring sin planet och en planet kretsar kring sin stjärna. Nästan. Är man noggrann (och varför skulle man inte vara det?) kretsar måne och planet, likt planet och stjärna och stjärnor i binära system kring en punkt någonstans mellan himlakropparna i fråga. Det är denna massmedelpunkt vi kallar barycentrum.

Jordens obetydliga massa, jämfört med Solens, gör att den punkt som utgör de himlakropparnas gemensamma massmedelpunkt gott och väl är inne i Solen. Däremot syns Plutos och Charons barycentrum tydligt i dessa bilder, tagna från New Horizons.

First_Color_Animated_Images_show_Pluto_and_its_Moon_Charon

Fysik koncept – inga uträkningar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s