Vill du åka runt i vårt solsystem?

Bild och text: Ann Charlotte Rydgren.

Det kan du göra om du tar dig till gränsen mellan Finlands huvudstad, Helsingfors och Esbo. Där hittar du en modell av solsystemet i skalan 1:1 000 000 000. Det innebär att varje centimeter motsvarar 10 000 km i verkligheten. Då blir till exempel avståndet mellan solen och Neptunus ungefär 4,5 km och solens diameter c:a 140 cm.

Elever i Sökövikens skola har flera gånger tagit sig runt solsystemet cyklandes eller med buss. Vi brukar börja med att besöka Neptunus som är nära Lövö bro, vid stranden helt bredvid vägen. Neptunus är ungefär 5 cm i diameter och från den kan man med kikare försöka få syn på solen som finns på en hög stolpe i Smedjebacka.

Neptunus är ungefär 5 cm i diameter och från den kan man med kikare försöka få syn på solen som finns på en hög stolpe i Smedjebacka.
Vid Neptunus på spaning efter solen

Följande planet är några kilometer in i Helsingfors. Saturnus hittar man vid sockenbackavägen.

Saturnus vid Sockenbackavägen
Saturnus vid Sockenbackavägen

Från Sockenbackavägen är det inte långt till Smedjebacka där de fyra innersta planeterna samt solen är placerade. Först träffar man på Mars med en diameter på bara 7 mm. En liten bit därifrån är jorden och månen, utstansade i en metallskiva.

Mars och metallplattan med vår jord och måne utstansade.
Mars och metallplattan med vår jord och måne utstansade.

Venus och Merkurius hittar man på väg upp mot solen som alltså finns på ett berg, högt uppe i en stolpe. Solen består av två runda skivor, med en diameter på 140cm, fästa i varandra i en 90 graders vinkel. De årstider man rör sig med cykel passar det bra med lunchpaus uppe på berget vid solen.

För att hitta Jupiter skall man ta sig mot travbanan Vermo och söka sig bakom den. Man hittar planeten vid en friluftsstig.

Jupiter
Jupiter bakom travbanan Vermo

Den sista planeten är Uranus och den hittar man i ett lusthus vid stranden nedanför Villa Elfvik. Notera att Uranus är speciell med sin ”liggande” rotation.

Uranus i lusthuset nedanför Villa Elfvik
Uranus i lusthuset nedanför Villa Elfvik

Mera information om modellen hittar man på Ursas webbsida (på finska). Har du frågor kan du ställa dem till Ann Charlotte Rydgren som åkt runt solsystemet rätt många gånger, både med och utan elever 😉  Ann Charlotte nås via e-post på anncharlotte.rydgren@esbo.fi

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s