Norrsken/Nordlys på kommande?

Det har på många håll i Norden varit en mycket mulen vinter. I Finland har det varit särdeles tunnsått med klart väder. Följaktligen har förutsättningarna för att iaktta det som händer över huvudet på oss inte varit de bästa. Nu ser det ut att bli något bättre väder framöver åtminstone kring bottniska viken. Att solen då håller på att vända en aktiv region mot oss tackar vi för. Har vi tur kan vi se skådespel på himmelen natten mellan 12:e och 13:e mars.

Space Weather Prediction Center's prognos WSA-Enlil solar wind prediction visar enmöjlig geomagnetisk storm 12:e mars.
Space Weather Prediction Center’s prognos WSA-Enlil solar wind prediction visar en möjlig geomagnetisk storm 12:e mars.

Via länken under bilden kan man se animationer som visar solvindens täthet och hastighet. Den 12:e stiger densiteten i solvinden i höjd med jorden från fem till närmare 15 partiklar per kubikcentimeter. Samtidigt ökar hastigheten tillfälligt. Jordens magnetfält skyddar oss mot sådana partikelstormar och i bästa fall bjuds vi på Norrsken.

Koronamassutkasten 10:e mars 2015. Bildserien visar händelseloppet mellan 01:30 och 08:30 UT. Bilderna är tagna från SOHO med Large Angle and Spectrometric Coronagraph, LASCO C3. Bildens diameter vid solen är 45 miljoner kilometer.
Koronamassutkasten 10:e mars 2015. Bildserien visar händelseloppet mellan 01:30 och 08:30 UT. Bilderna är tagna från SOHO med Large Angle and Spectrometric Coronagraph, LASCO C3. Bildens diameter vid solen är 45 miljoner kilometer. (nära halvvägs till Merkurius)

Vi vet att ett utbrott på solen ägde rum 10:e mars. Vi ser också att de då skedde ett koronamassutkast som delvist var riktat mot jorden. Det torde ge upphov till en liten geomagnetisk storm. Det kan alltså bli norrsken. För att det ska bli norrsken spelar magnetfältet en stor roll. Satelliten ACE mäter kontinuerligt såväl solvindens hastighet, densitet som magnetfält. Data från ACE kan man i realtid följa med via NOAA/SWPC.

På NOAA's webbsida hittas också data från ACE i realtid. ACE är placerad i L1 och finns alltså alltid precis som SOHO mellan jorden och solen.
NOAA SWPC’s webbsida hittas också data från ACE i realtid. ACE är placerad i L1 och finns alltså alltid precis som SOHO mellan jorden och solen. Översta diagrammet visar magnetfältets vertikala komponent. Den bör vara negativ för att vi ska ha stor chans att se norrsken. Densiteten visas i mitten och hastigheten direkt därunder. Bilden visar data från den stund detta skrevs.

 

1 kommentar

  1. Pingback: Utbrott på Solen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s