Det har på många håll i Norden varit en mycket mulen vinter. I Finland har det varit särdeles tunnsått med klart väder. Följaktligen har förutsättningarna för att iaktta det som händer över huvudet på oss inte varit de bästa. Nu ser det ut att bli något bättre väder framöver åtminstone kring bottniska viken. Att solen då håller på att vända en aktiv region mot oss tackar vi för. Har vi tur kan vi se skådespel på himmelen natten mellan 12:e och 13:e mars.

Via länken under bilden kan man se animationer som visar solvindens täthet och hastighet. Den 12:e stiger densiteten i solvinden i höjd med jorden från fem till närmare 15 partiklar per kubikcentimeter. Samtidigt ökar hastigheten tillfälligt. Jordens magnetfält skyddar oss mot sådana partikelstormar och i bästa fall bjuds vi på Norrsken.

Vi vet att ett utbrott på solen ägde rum 10:e mars. Vi ser också att de då skedde ett koronamassutkast som delvist var riktat mot jorden. Det torde ge upphov till en liten geomagnetisk storm. Det kan alltså bli norrsken. För att det ska bli norrsken spelar magnetfältet en stor roll. Satelliten ACE mäter kontinuerligt såväl solvindens hastighet, densitet som magnetfält. Data från ACE kan man i realtid följa med via NOAA/SWPC.

1 kommentar