Launch day – CanSat 2023, Finland

Både ”The Rocket Boys” från Sällskapet för astronautisk forskning i Finland och Solen lyste upp tillvaron när det drog ihop sig till uppskjutning. På marken glittrade hårt packad snö och skare. Det kunde liksom inte bli bättre.

Visst är det intressant att läsa fysik, göra beräkningar och förvärva verktyg för att bättre förstå det som sker, men det är nåt visst med att placera sitt fysikprojekt i en raket och testa det hela irl, och vilket riktigt liv sen. Först ut i år var μCan från gymnasiet Lärkan. 

Ut som andra lag i år var Radwil från Vasa Övningsskolas gymnasium

Enda missödet under dagens uppskjutningar drabbade Radwil. Övre delen av deras CanSat slets sönder i samband med att den skjöts ut ur raketen. De hann dock få data på väg upp, men givetvis – Det är bättre att få ett fullt dataset. Det blir en ny uppskjutning under reservdagen. Deras CanSat hittades ju utan bekymmer i den hårt packade snön.

KvanttiKala från Tallinnan Suomalainen Koulu var nästa lag i tur. 

Därefter var det LillSat från Maijamäen koulu, Nådendal som fick placera CanSat och raket i rampen.

TaigaSat från Kokkolan Suomalainen Lukio var sista lag ut under fredagen. De hade en dag som var något mer spännande än tänkt. Under det första varvet de tog ut till uppskjutningsrampen visade det sig att deras CanSat inte samarbetade till fullo. Det blev en extra tur in via Meteorian för att fixa till den innan uppskjutningen. Väl ute igen fungerade allt som det skulle.

Sånt som inkluderar teknik, raketer och därmed stor säkerhet tenderar att dra ut på tiden. Det är ju inte heller nån som vill skynda igenom processen när man äntligen står vid det mål man haft för sin inre syn under den rejäla mängd timmar man ändå satt på sin CanSat. När Taigasat’s CanSat landat stod bussen redan vänd för färden tillbaka mot Technobotnia. Men – Tiden ska utnyttjas. Till fullo.

Efter lunch, kontroll av data och efter det ännu en bit mat, var det dags att få en glimt av vilka möjligheter som rymdtekniken kan erbjuda. Det var prof. Heidi Kuusniemi som bjöd på en föreläsning om satellitteknik i allmänhet och KvarkenSat i synnerhet.

Efter föreläsning och frågesport väntade dagens sista programpunkt. Retrospel de Lux!

Mer bilder finns på Flickr.


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s