CanSat 2023 Finland paketerat och klart

Det blev två uppskjutningar till under lärdagen för att alla skulle få fullt set med data. 

Huvuduppgiften denna dag var ändå att gå igenom all data, analysera och plocka ihop en presentation inför den avslutande presentationsrundan. Det är trots allt en tävling och en stor del av poängen plockas just under slutpresentationen. Det är då man kan visa att man kan sin sak. I informationsflöden av idag är det ju också så att man bör kunna framföra sitt budskap så att det vinner gehör. Annars är risken stor att arbetet inte lever vidare över huvud taget.

Kvällen avslutader på Vasa Innovation Center där Sture Udd tog emot och berättade om entrepenörsskap och där Samuli Nyman berättade om vägen till ett jobb inom rymdindustrin. Helt klart finns ett visst intresse för rymdrelaterade jobb bland deltagarna i CanSat-turneringen. Konstigt vore det annars. Just därför är det viktigt att få information inifrån rymdindustrin, från företag som är involverade i rymdindustrin och framför allt om studierna på vägen mot ett rymdrelaterat jobb.

Kvällen hann bli sen innan alla lag trimmat sina presentationer inför den slutliga presentationsrundan på söndag morgon. Här finns helt klart ett optimeringsproblem. Det är viktigt att presentationen är informativ, tydlig och klar, samt att den innehåller allt man vill visa. Samtidigt är det ingen god idé att hålla en presentation ifall man inte är utvilad.

Avslutande presentationer

15 minuter slutprestation och sen tid att svara på frågor både från domare och publik var det som deltagarna såg fram emot under turneringens sista förmiddag.

Här gäller det att visa upp väl gjorda grafer och vara beredd att förklara processen bakom dem, berätta huruvida man jämfört sina resultat med andra källor och hålla koll på eventuella källor till störningar i dataflödet. Det är lätt att imponeras av framtidens forskare och ingenjörer.

Efter stunder av rynkade ögonbryn och ögonblick av njutning kunde domarna dra sig tillbaka för överläggning. Ett stort tack till Christian Ahläng, (skolresurs,fi), Samuli Nyman (Arctic Astronautics och Arctic Positioning Systems) och Johanna Haveri (Vaasan Yliopisto).

I år var det μCan från gymnasiet Lärkan som tog hem segern och äran att få representera Finland vid den europeiska turneringen i slutet av juni. Grattis och stort lycka till!

Deltagare i, samarbetspartners och arrangörer av CanSat 2023 i Vasa Finland.

Tack, alla inblandade, för ett fint arbete. Vi följer med μCan och ser småningom fram emot nästa säsong!

Vi ses!


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s