Upplev en solförmörkelse utan specialutrustning

Har man inte hunnit skaffa solförmörkelseglasögon, filter till sitt teleskop eller liknande hjälpmedel behöver ändå inte upplevelsen av en solförmörkelse gå förlorad. Här följer lite tips enligt ”man tager vad man haver”.

Om molnen är helt ogenomträngliga kan du följa med livesändningar över nätet på bland annat The Virtual Telescope Project och timeanddate.

Med hjälp av en helt vanlig kikare kan du projicera en bild av Solen på vad som helst som är någorlunda jämt och i lämplig storlek. I bilden syns den partiellt förmörkade Solen projicerad på en bänk.
Projektion mot ett papper med hjälp av en fältkikare

Kikaren kan också bytas ut mot ett objektiv eller någon annan lämplig samling linser. ”Camera obscura” är ett linsfritt alternativ.

Inne i en lång korridor i Sursik skola hade lärare Gerd Holmström 22.3.2015 täckt in fönstren, stuckit små hål i mörkläggningspappren och på så sätt byggt nejdens största Camera Obscura. Bilden av den delvist skymda solen syns på väggen under fönstren mellan korridor och klassrum.
När trädens grenar är tillräckligt täta silas solljuset igenom dem och når marken eller en vägg endast genom små hål. Följden av detta är att solens form syns som ”solkatter”. Förklaringen ligger i ”Camera Obscura”
Ljuset från Solen under partiell solförmörkelse, silat genom tallars grenverk 10.6.2021.
I Kyrkoby skola i Pedersöre samlades eleverna kring en Sunspotter 22.3.2015.

Lycka till med solförmörkelsespanandet! Men – Kom ihåg att det krävs speciella filter för att man tryggt ska kunna se direkt på Solen.

Mer om den kommande solförmörkelsen finner du här!


Jan är lärare i matematik, fysik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, ESERO Finland education officer samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i många framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s