ESERO – Finland

Nordic ESERO har gått ur tiden.

Länge leve Nordic ESERO!

På nåt sätt känns det som om det vore på sin plats att anslå en högtidlig ton just nu. Som finlandssvensk. Nu, när Finland har en egen ESERO-avdelning. Men, som vid alla högtidliga tillfällen, är det läge för en blick i backspegeln. Det var där det startade.

Rent fysiskt utgick Nordic ESERO från facitliteterna kring Andøya Rakettskytefelt. Härifrån sköts den första raketen, Ferdinand I, upp redan 1962, och här har lärare från ESA-länderna i Norden samlats för fortbildning och inspiration. Här har också de nordiska tävlingarna i CanSat ordnats. Utspridda och få, som vi nordbor är, har det varit gott att komma samman och byta idéer och erfarenheter. Därmed inte sagt att det som nu sker på nåt sätt är galet.

Gruppearbejde ved Andøya Space Center Foto: Jan Holmgård

Danmark var först ut bland länderna i Norden att ansöka hos ESA om att få starta eget, och småningom växte tilltron till egna ESERO-organisationer också i de andra medlemsländerna. Norge var näst i tur att får pappren stämplade hos ESA. Deras verksamhet sköts från samma plats som förr, men allt har vuxit och numera bör du söka på Andøya Space Education för att hitta fram, eller – givetvis – esero.no.

Nu är också ett ESERO-Sweden på gång och ESERO-Finland har nyss fått sista stämpeln slagen i bunten av papper. ESERO Finland kommer att i huvudsak skötas från Heureka vetenskapscenter i Vanda. Partners i arbetet är Jenny & Antti Wihuri Foundation; Åbo Akademi Skolresurs; Aalto University Junior; Vetenskapscentret Tietomaa i Uleåborg; Turku University Science Centre; Joensuu Science Association/SciFest; The Science Teaching Association och Finlands astronomiföreningarnas moderförening URSA.

Småningom kommer mer information. ESERO Finland kommer att dyka upp i sociala medier och en hemsida kommer att lanseras inom kort. Tills dess – en liten blick på vad som redan gjorts i Finland, men under nordisk flagg.

Givetvis kommer det nordiska samarbetet att fortsätta. Det är kanske ännu enklare nu när alla ESA-länder i Norden kan bidra till samarbetet på lika villkor. Vi är ju fortsättningsvis få till antalet men rika på idéer.

Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för ESERO Finland samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s