Hvorfor har stjerner forskjellige størrelser?

Ikke sant? Det finnes jo giganter og dverger og enda mindre nøytronstjerner. Hvorfor er de akkurat så store som de er?

Ta sola.

Leser man om solas opprinnelse, så blir det fort ganske komplisert. Det er snakk om materie i et tåke som trekker seg sammen nok til at kjernefusjon kan starte en plass og en stjerne blir født. Det er gassdynamikk og, tross alt, kjernefusjon vi snakker om her. Men det er også noe som er, æh, enkelt å tenke på: Gravitasjon.

Nei, ikke Einsteins romtid og alt det der. Det blir komplisert igjen. Nei vi holder oss til det vi opplever selv daglig, nemlig tyngdekraften. Ikke mer. Ikke spør hva det „egentlig er“ eller noe: Ting faller ned og det er tyngdekraften som gjør det.

Tyngdekraften, altså. Det forholder seg slik at der kjernefusjon kan starte er også plassen der det er mest materie. Der det er mest materie er dit tyngdekraften peker. „Nedover“ betyr noe. Det er i retning av der stjernen blir født. Materie bare fortsetter å hope seg opp der pga tyndgekraften.

Fint. Men opphopningen fortsetter jo ikke i all evighet da! Sola f.eks. er tross alt 1.4 millioner kilometer stor på tvers og har vært det i en stund allerede.

Så det er noe annet med i spillet: „Strålingstrykk“ heter det. Og ja, her kan man tenke: „Here we go again!“ Det blir ikke enkelt, det der. Så vi setter inn en fotnote for de som har lyst til å lese. Det er helt ok å hoppe over den også.*

Det som er viktig er nemlig samspillet mellom strålingstrykk som virker utover og tyngdekraften som virker innover. Det gir oss solas størrelse. Likevekten mellom de to kan man si. Er strålingstrykket mindre, er sola også det, f.eks.

Det er ikke alltid strålingstrykk som holder tyngdekraften i mot. Med nøytronstjernene nevnt ovenfor er det noen rare kvantegreier som holder imot. Men: Det er alltid noe som holder imot tyngdekraften.

Likevekt mellom to krefter altså. Ferdig med det.


*I solas senter skjer det nemlig kjernefusjon. Energi, masse energi, „frigjøres“ som det heter. Frigjort energi har en tendens til å gjøre noe. Energien som frigjøres gjennom at hydrogen blir til helium i solas indre gjør mange ting, men rart nok så er en av disse tingene at den pusher materie utover igjen. Det er en kraft knyttet til dette som altså da virker mot tyngdekraften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s