Ta tillfället i akt

Det finns tillfällen när sociala höjdpunkter stöter samman med händelser en bit bort från Jorden. Tillfällen när man vill umgås med familj och vänner samtidigt som man också vill vara ostörd på en mörk plats och se ut i rymden. Det händer ju att sällskapet tycker att ”Stjärnorna har ju varit där i miljarder år. De är säkert där i morgon också” I och för sig en riktig bedömning, men upplägg på sånt som involverar Månen förändras på några minuter.

Kan man planera bort en konflikt ska man naturligtvis göra det. M.a.o. Planera tid, plats och utrustning.

29:e augusti  2020 låg Månen, Saturnus och Jupiter lågt över horisonten i söder. Samtidigt firas säsongavslutning på sommarstugorna längs, främst de österbottniska, stränderna. Jag ville naturligtvis ha en bild av Månen och de två största planeterna i solsystemet men också njuta av barnbarnens fascination av kvällens fyrverkerier.

Stellarium, och andra program och appar, är bra verktyg i planeringen.

Med Månen mindre än tre grader över horisonten var det viktigt att hitta en plats i närheten med fri sikt söderut. Ett objektiv med en bildvinkel på 12-13 grader borde räcka fint. Utrustningen kunde reduceras till ett enda paket i ändan på stativet.

När barnbarnen vänt hemåt rafsar jag snabbt ihop de största elementen av sådant som skulle tas med hem, slänger allt i bilen och drar ut på bildjakt.

Ofta är molnen ens värsta fiende, men de kan också vara en vän. Här minskar molnen Månens dominans. De tunna slöjorna sprider ljuset från Jupiter till höger, vilket man kan ha delade uppfattningar om. Vill man däremot studera planeten genom ett teleskop är molnslöjor tvivelsutan rena eländet. Men – nu jagade jag bara en enkel bild av trion.

Samtidigt som min livspartner, efter att ha diskat klart, kommer med långa kliv ut på vågbrytaren, där jag befinner mig med kameran, exploderar ett fyrverkeri bakom träden. Jag kunde givetvis ha inväntat den perfekta explosionen på ”rätt” plats i bilden men det finns avvägningar som gör att man inte alltid inväntar den, rent hypotetiskt, vackraste vyn.


Jan

Jan är lärare i matematik och vetenskapliga tillvalsämnen på Sursik skola i Pedersöre, Finland, Rymdambassadör för Nordic ESERO samt resursperson på skolresurs.fi. Inom rymdfysiken och astronomin stöter man ofta på frågan ”Varför?”. När fysiker frågar så menar de vanligtvis ”Hur?” och den frågan är god att peta i. Att dryfta stora frågor ger nyfikenheten näring, vilket i sin tur är en av nyckelingredienserna i framgångsberättelser.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s