Heureka värd för CanSat-kurs i Finland

Heureka

Det var 14 (leksugna) deltagare som samlades vid vetenskapsmuséet Heureka när Nordic ESERO för första gången ordnade en CanSat-kurs för lärare i Finland. Språket denna gång var huvudsakligen engelska. Dels för att fördelningen var rätt jämn mellan lärare som har finska som modersmål och lärare vars modersmål är svenska och dels för att materialet som brukas är på engelska. Därtill kommer också de elever som fullföljer ett CanSat-uppdrag att i något skede presentera sitt projekt på engelska. Vid sidan om de ”officiella” uttalandena hördes finska, svenska och danska i en trevlig röra.

38291180811_77dac72281_k

En insikt i vad CanSat innebär, en introduktion till Arduino och dess programmiljö, samt en hel del praktiska erfarenheter stod på menyn. Bekantar man sig med den läroplan som nyss tagits i bruk i Finland uppenbarar sig flera beröringspunkter.

Samtliga deltagare fick sina CanSats att fungera och att sända data via radiolänk. En balkong på Heureka fick sedan duga som utgångspunkt för testningarna.

26515231799_a0d52fa68f_k

Förutom denna kurs i Finland har inom en månad också hållits två CanSat-kurser för lärare i Sverige. Det finns med andra ord grogrund för en hel del nya CanSat-projekt i skolorna i Norden.

Kurserna ger, som sagt, också insikter i att löda ihop och programmera egna mätinstrument. Det är färdigheter som kan komma väl till pass när programmering kommit in på skolshemat och budgeterna för den utrustning som används i undervisningen ska optimeras.

24420016328_fdb36d1cb6_k

Fler bilder från kursen finner du på NAROM’s flickr-album.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s