”Under Polarhimlen” på Andøya i 2017

Skrevet af kursusdeltager Lene Agertoft, Karlslunde i Danmark

Min oplevelse på kurset ”Under Polarhimlen” på Andøya i 2017

Jeg havde glædet mig længe til kurset med Nordic ESERO på Andøya Space Center. Jeg følte også at jeg med baggrund i de to forbedrende arbejdsopgaver var faglig klar til at komme til feltsamlingen.

Ved ankomsten blev vi mindet om, at vi var i Nordnorge. Vejret var rigtig vinterligt, det var koldt, blæste og der var sne og isglat. Flere af deltagerne havde problemer med at komme frem.

Kurset kom i gang med fagligt topforberedte undervisere. Dagene havde hver deres tema med forelæsninger, laboratorieundersøgelser med didaktiske refleksioner og gruppearbejde. Alt tilrettelagt for at give et indblik i det fysiske samspil mellem jorden og solen, som giver os nordlyset. 

OUP1746
Gruppearbejde ved Andøya Space Center Foto: Jan Holmgård

 

Vi blev introduceret til Andøya Space Center og deres undervisningsdel NAROM, norsk center for rumrelateret uddannelse, der i samarbejde med universitetet Nord blandt andet har ansvaret for at planlægge og afholde videreuddannelsen for Nordic ESERO, European Space Education Resource Office, som er etableret af den europæiske rumfartsorganisation ESA.

Vi havde i begyndelsen af kurset ”Pædagogisk karrusel”, hvor vi hver især viste et af vores medbragte undervisningsoplæg med faglige og pædagogiske refleksioner til hinanden. En rigtig god måde også socialt at spore sig ind på hinanden og ryste gruppen sammen.

         

Forelæsningerne var ”Matematik og menneskets fantasi”, ”Vor stjerne: en rejse fra solens indre til det interstellare rum”,” Jordens magnetfelt”, ”Nordlys” og ”Nordlys på andre planeter”. Her var fagligheden i top og jeg kunne nyde at få fyldt på.

UP1732
Forelæsningen Nordlys på andre planeter Foto: Jan Holmgård

Vi blev introduceret til de forskellige satellitter og arbejdede med de data, som de sender til jorden. Vi regnede på, hvordan de forskellige lagrangepunkter ligger i forhold til hinanden. Vi arbejdede med spektrometri og lavede vores eget simple spektroskop og vi lavede magnetfelt øvelser.

Vi analyserede nogle af de mange undervisningsoplæg der ligger på NAROMs hjemmeside i forhold til indhold, nationale læseplaner og vores egen praksis. Vi udarbejdede faglige undervisningsoplæg i grupper, som vi fremlagde for hinanden.

Desuden var vi på en visuel interaktiv tur ud i verdensrummet med rumskibet Aurora, hvor vi som team på rumskibet skulle forske i nordlyset og verdensrummet. Vi skulle desuden konkurrere mod et team, som var på jorden, hvor der ligeledes var et simuleret miljø omkring raketopsendelser. Alle havde en rolle og dette foregik meget livagtigt med løsning af tekniske problemer, overvågning af instrumenter og beregning af kurser for raketters opsendelse og rumskibets indflyvning i atmosfæren.

Sent om aftenen og natten var der tid til socialt samvær og nordlysfotografering. Vi var særdeles uheldige med vejret og solaktiviteten og fik kun set nordlys en aften/nat. Men det var til gengæld værd at vente på. Det er et fantastisk skue at opleve nordlys som naturfænomen. Som dansker kommer man let til at tabe pusten.

Undervejs på kurset var det også tid til at smage på det kulinariske Nordnorge med hval og Marulk, verdens grimmeste fisk.

Når man er på kursus med Nordic ESERO, er feltsamlingerne meget komprimerede. Der er arbejde fra tidlig morgen til meget sent aften og derudover skulle vi se nordlys. Kurserne forgår på skandinavisk og varer 6 dage.

Det er nu anden gang jeg deltager i videreuddannelsen med Nordic ESERO og det blev igen en uge, hvor oplevelsen oversteg forventningen. Nu skal jeg i gang med at skrive eksamensopgaven. Her bliver det meget vanskeligt at skulle begrænse sig fordi jeg er fyldt op af input.

Jeg kan varmt anbefale videreuddannelserne fra Nordic ESERO til alle. Det er en oplevelse for livet.

Lene

 

 

 

 

Lene Agertoft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s