Vetenskap eller Science Fiction

Elin Sandström skrev denna artikel för Sursik skolas magasin ”Studio 3” våren 2016 när hon gick i årskurs  nio.

Planeten Jorden, en liten del av ett oändligt universum. Eller är universum oändligt? Faktum är att ingen vet med säkerhet. Oändligt betyder ju inte bara att det är något som är oändligt som en yta utan det är ALLT som är oändligt. Om universum skulle vara oändligt skulle det finnas oändligt många solsystem, planeter och jordlika planeter vilket skulle betyda att det finns oändligt med liv runtom i universum. Oändligt många människor som du.
Känn dig speciell.

rymdslutMed stor sannolikhet är vi inte ensamma. Men, är ens universum oändligt? Vad skulle det vara annars? Det skulle ju inte precis vara en skylt vid universums ände där det står ”Här slutar rymden!” Detta är saker som många människor funderar och har funderat på, och inte fått något svar på. Hur mycket man än funderar på universums oändlighet finner man ändå inget svar, men man fortsätter ändå att söka. Vi skulle troligen inte heller vara ensamma om universum skulle vara ändligt, för universum är så stort att vi inte ens kan föreställa oss hur stort det är. Är det då oändligt? Oändligt är ett ganska halt begrepp… Lika halt som en tvål.

 

Varför skulle utomjordingar komma just hit?

Vi är ju på ett fantastiskt avstånd från solen, inte för nära och inte för långt bort! Vi har vårt livsviktiga syre och vatten. Vi har ett skyddande ozonlager och månen som orsakar tidvatten. Tänk vad bra vi har det!

Eller?

Vi svänger på det.

Kanske det är vi som har anpassat oss efter de förhållanden vi har här på jorden. Nu vet vi att det är så. De former av liv som inte klarat förhållandena har dött ut och vi är kvar här! Under andra förhållanden skulle vi kanske leva på andra sätt. Det kanske skulle vara metan eller koldioxid som tar syrets livsviktiga plats. Vi skulle kanske vara en helt annan livsform. Vi skulle kanske tycka att de förhållanden vi har idag skulle vara helt omöjliga att leva i, alldeles för kallt, alldeles för varmt eller för mycket syre. Vi skulle vara vana med andra förhållanden.

Om utomjordingar kom hit, var skulle de landa?

Om någon från en annan planet kom hit så skulle de troligen komma till Asien. Där finns de högsta skyskraporna. Dem kan man se från rymden och det är ett tecken på civilisation. Att bygga skyskrapor som är flera hundra meter höga kräver avancerad teknik och mycket pengar. Höga hus är ett tecken på intelligent liv. Gravitationen är ett fenomen som är konstant i förhållande till massan. Det är ju inte bara att bygga en våning till. Det krävs kunskap för att bygga uppåt och det är just kunskap som de skulle söka efter.

ESA-astronaut Tim Peake tog den här bilden av SpaceX' "dragon" när den anlände till ISS 15:e april 2016. Att människor byggt i Dubai syns tydligt från rymden. Copyright: ESA/NASA
ESA-astronaut Tim Peake tog den här bilden av SpaceX’ ”dragon” när den anlände till ISS 15:e april 2016. Att människor byggt i Dubai syns tydligt från rymden. Copyright: ESA/NASA

Hur skulle de komma hit?

Man kan dela in en civilisation i tre olika faser. Jordens är dock inte ens i första fasen. I första fasen kan man ta tillvara all energi på hela planeten, andra fasen kan man ta tillvara all energi i hela solsystemet och i den sista fasen kan man ta tillvara all energi i hela galaxen. Om en planets befolkning skulle vara så långt utvecklad att de är i andra eller tredje fasen, skulle de lätt kunna ta upp ett maskhål, som skulle fungera som en slags port till en annan galax. Tänk dig Pluto, dvärgplaneten som är 4 273 miljoner kilometer ifrån jorden. Pluto känns väldigt avlägset från oss, men sanningen är att dvärgplaneten ännu finns i vårt solsystem. Vi har ju nyligen faktiskt haft sonden New Horizons som har flugit förbi och tagit bilder på Pluto. Innan New Horizons färd visste vi inte mycket om Pluto. Många har funderat över varför man inte lade New Horizons i omloppsbana runt Pluto. Med en hastighet på 59 000 km i timmen, dvs cirka 16 km i sekunden, begav sig den lilla sonden mot Pluto. Sedan accelererade den till 23 km i sekunden och ändå tog resan cirka 9 år.

nh_gravitationDet skulle ha tagit cirka 183 år om man skulle ha flugit i en hastighet som gjort det lätt att komma in i omloppsbana runt Pluto. New Horizons hastighet skulle ha varit 790 meter i sekunden för att lägga den i omloppsbana (se uträkningen intill). 183 år. Att ha den hastigheten skulle ändå inte fungerat. Solens gravitation skulle dra tillbaka sonden och störta in den i solen. Oavsett om det skulle funka eller inte så är 183 år en mycket lång tid.

Den närmaste exoplaneten vi kände till för ett halvt år sedan kretsar runt Epsilon Eridani. Epsilon Eridani är en ung stjärna och ligger “endast” 11 ljusår bort. Ett ljusår är 9 460 730 472 580 800 meter. Plutos avstånd från jorden är bara cirka 4 273 000 000 000 meter. Nu har vi hittat en planet kring vår grannstjärna, Proxima Centauri. Den planeten kommer alltid att vara vår närmaste extrasolära planet. Ändå är den nästan 9000 gånger så långt bort som Pluto. Mer om exoplaneter kan du läsa i förra årets nummer av Studio 3.

Vad skulle hända om utomjordingar kom?

Det skulle ju ta otroligt länge att komma från en annan stjärna till jorden eftersom resan till Pluto tog 9 år. New Horizon var den mest utvecklade sonden i vår tid och det finns ingen som helst chans att vi med den teknik vi har i dag skulle kunna besöka en annan planet i ett annat solsystem.

Ifall en annan planets befolkning skulle ha utvecklat teknik med vilken det skulle vara möjligt att besöka jorden eller nån annan planet långt bort, skulle detta betyda att planetens befolkning är mycket intelligent och utvecklad.

you_are_hereOm planetens befolkning har hunnit utveckla teknik som lämpar sig för långa rymdresor betyder det en sak, de har levt länge utan att ha utplånat sig själva. Att lyckas med det skulle i sin tur betyda att befolkningen är mycket vis och fredlig. Tänk bara på alla krig som händer här på jorden, alla hemska diktatorer och all fattigdom. Att ha levt länge har gett kunskap, så är det också här på jorden. Vi tänker ofta automatiskt att en äldre människa vet mer för att den har upplevt mer och har mer erfarenhet än en yngre människa. Det kommer sig naturligt att visa respekt för äldre människor. Kanske skulle vi, jordens befolkning, och de, utomjordingarna, kunna leva sida vid sida. De skulle kunna hjälpa oss att bygga upp ett hållbart samhälle. Vi skulle kunna dra nytta av deras utvecklade teknik som vi annars bara skulle kunna drömma om i flera hundra, kanske tusen år.

De skulle studera vår planet och möjligtvis tänka att vi jordbor ändå är ganska trevliga. De skulle kanske lära oss en massa saker som är livsviktiga för att inte utrota varann. Förhoppningsvis skulle vi vara fördomsfria och ta emot dem med öppna armar, men hur troligt är det egentligen? Vi har en massa fördomar om olika folkgrupper, personer som inte följer samhällsnormerna och personer vi inte ens känner. Vi har förutfattade meningar om hurudana människor som vi inte känner är. Hur skulle det då vara med någon som inte kommer från jorden och ser och kanske beter sig helt annorlunda än vad vi är vana med?

Tänk om de kom hit och bara har som mål att ta över jorden? Eller det kanske bara skulle bli så. De skulle kanske tro att de är så mycket överlägset smartare än vi jordbor. Efter en lång resa skulle de landa på jorden och lägga märke till våra djupa hav och höga berg. De skulle se jordens potential och vilka fantastiska möjligheter som finns här. De skulle göra jorden till sin planet och använda oss som slavar.

Skulle du vilja vara en slav?

Faktum är att det kanske blir så att historien upprepar sig. Minns du Columbus? Upptäcktsresaren som trodde att han kommit till Indien men egentligen hittat Amerika. Han kallade människorna som fanns där indianer eftersom han trodde att han var i Indien. Nu är indianerna en liten befolkningsgrupp och lever ofta i naturreservat. Människor från västvärlden tog över det som en gång var indianernas. Någon gång kanske det blir vi som hamnar i naturreservat för att utomjordingar tar över det som en gång varit vårt. Skulle vi leva sida vid sida eller kanske de skulle försöka ta över vår planet? Vi kanske skulle isolera oss från varandra. Ingen vet något om hur det kommer att gå, men vi kan spekulera. Kanske kommer vi någon gång i framtiden får reda på vad som händer om/när vi får besök från rymden. Det lär dock dröja en stund men vem vet? Det kanske händer imorgon …

Elin Sandström
Elin Sandström

Vi kan inte veta säkert om Aliens skulle komma hit, men man kan räkna ut mycket. Med hjälp av matematik kan man få reda på en massa saker som gör att man får mer förståelse. I matematik finns det bara en sanning så man kan få svar på vissa frågor, men andra kan man bara spekulera i.

 

 

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s