Science Camp Sursik 2015

18-19 September i år inträffade det efterlängtade naturvetenskaps lägret med tio stycken elever på rymdtemat samt sjutton på naturvandring med Mattias Kanckos. Om rymdtemat ska ni nu få läsa genom Elin Sandström och Linnea Wikström, elever i sursik skola och deltagare i SCS.

Sällan känns jorden så liten som när man gör en modell av vårt solsystem
Sällan känns jorden så liten som när man gör en modell av vårt solsystem

 

 

PlanetSkalaTema rymden

Det första vi gjorde var att göra en skalenlig planetmodell. Vi räknade ut diametern och avståndet från solen som var 14 cm i diameter. Här är resultatet!

 

Eggonaut Challenge

DroenareDetta var en uppgift vi också fick första dagen vi var på Science Camp. Idén var att vi skulle sända upp ett ägg, inne i en kapsel, med en drönare till femtio meters höjd. Med hjälp av en fallskärm som vi  skulle konstruera och laga ihop i par samt mjukt tyg i kapseln var målet att få ägget helt tillbaka på jorden igen. Arbetet gick strålande med “testflygningar”, uträkningar, glada miner och besök av självaste lokaltidningen, ÖT. När sanningens ögonblick äntligen var inne och första ägget blivit släppt sprang vi entusiastiskt för att se om vi lyckats. Seger! Första ägget hade klarat sig med tiden 6,63 sekunder från 50 meter till marken. Ett efter ett släpptes äggen och alla förutom ett var helt!

Ägget föll tryggt och förblev helt
Ägget föll tryggt och förblev helt

 

Föreläsning

På kvällen kom Alexander Biebricher hit och höll en intressant föreläsning åt både elever och lärare på science camp. Vi var väldigt tacksamma över att få ha haft honom här! Temat kretsade kring många saker, bl.a. hur hans arbete gick till på Andöya och nordlys. Nordlys betyder norrsken, vilket man kan ana.

Alexander Biebricher
Alexander Biebricher

 

Mörkerorintering och marshmallow challenge

Som kvällsprogram hade vi mörkerorintering i skolan. Alla lampor släcktes och vi fick ficklampor och kartor till vår hjälp. 16 kontroller var gömda i skolan på olika ställen. Vissa innehöll bokstäver och andra ett kuvert, som i sin tur innehöll olika sorters material, som okokta spagettistrån. Med bokstäverna vi hittade skulle vi bilda ett ord, ordet var vintergatan!  Sedan skulle vi bygga ett torn av spagetti, band, tejp (det vill säga materialen vi samlat) och på toppen skulle en marshmallow sitta. Tornet skulle vara så högt som möjligt och vi hade 18 minuter på oss. Den grupp med högst torn vann och förtom äran fick vinnarna de resterande marshmallowserna.

 

DatahuntStellarium

…Är ett användbart verktyg om man vill på ett enkelt sätt studera stjärnor och var de befinner sig på himlen. Och inte bara det- bra nog är det kostnadsfritt att ladda ner samt att det finns fullt av fiffiga alternativ för att hitta precis det du söker. Vi som var med fick en genomgång av dess funktioner och sedan skulle vi hitta olika saker på stjärnhimlen.

 

timelineTidslinje från Big Bang till nutid

En annan intressant grej som vi fick syssla med var ihop pysslandet av en historik tidslinje. Men inte på sisådär hundra år… Nej, här snackar vi om 13,7 miljarder år! Imponerande eller hur?  Det är faktiskt det uppskattade åldern på det universum vi lever i. I allafall hade vi med allt från förfärligt små partiklar och atomer till grymma dinosaurier och DNA. Hur gjorde vi nu detta? Jo, med hjälp av ett 13, 7 meter långt band, 10 elever och två hjälpsamma lärare.  

 

SOHO satelite

Vi kollade på solvindar med hjälp av NASA’s och ESA’s satellit SOHO som ligger i Lagrangepunkten L₁. Med hjälp av SOHO kan man hålla koll på solens aktivitet och kolla vad som hände på ett visst datum.Uppgiften vi fick var att kolla hur korona massutkasten såg ut på våra födelsedagsdatum. Om du är intresserad av hur solen såg ut när du föddes, och är tillräckligt ung, får du svaret via SOHO’s webbsida

 

Mer bilder finns på Naroms Flickr-album.

1 kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s