På torsdag eftermiddag, 18.9, anlände elever från Nagu, Vasa och Larsmo för att tillsammans med en del elever i värdskolan delta i den första upplagan av Science Camp Sursik. Eftermiddagen ägnades i huvudsak åt att göra deltagarna hemmastadda med miljön och med varandra. Alla deltagande elever i dylika evenemang har ju åtminstone ett gemensamt intresse så det finns en naturlig kontaktyta mot människor runtomkring.
Torsdagskvällens första föreläsning var gemensam för elever och lärare. På plats fanns också, förutom de lärare som följde med under hela Campen, lärare som kommit för just denna forbildningskväll. Temat var givet. ”Vem behöver naturvetenskaper?” och ”Varför behöver de olika naturvetenskaperna varandra?”

Under fortsättningen av torsdagskvällen bekantade sig lärarna med det nätbaserade undervisningsmaterialet Matematik.fi. Sebastian Laxell och William Barman själva stod för fortbildningen om deras projekt. Det är inte osannolikt att det i sinom tid även finns ett rymdtema på sidan. Var och en som gått in i astronomin och rymdfysiken vet att det är en bra plats för att tänja på och utveckla sin matematiska förmåga. Under det att lärarna satt i pulpeterna arbetade eleverna i grupper med att åstadkomma något kreativt av innehållet i en påse de fått. Påsen innehöll sugrör, koppartråd, en elmotor och ett batteri, lite modellera, en pingpongboll mm.

Under fredagen arbetade eleverna i sina grupper med de temaområden de valt. Biologerna vandrade längs Utterleden och övernattade också ute längs leden. På skolan jobbade eleverna i experimentfabrik, kosmetikfabrik och energifabrik med laborationer av större och djupare karaktär än de man hinner arbeta med under en vanlig skoldag. De som valt att arbeta med jorden som del av ett solsystem gjorde en skalenlig modell över vårt solsystem, bekantade sig med digitala planetarieprogram och användbara nätresurser. De utvecklade också sin förståelse för solvindens betydelse för oss på jorden.
Under tiden eleverna arbetade i sina grupper kunde de lärare som var med under hela SCS dels följa med sina elever och dels få handledning i Matematik.fi. Grundtanken om att både lärare och elever ska få möjligheter att vidga sitt kunnande kunde härmed uppfyllas. Fredagen avslutades med att kemigrupperna bjöd på egenhändigt tillverkad och designad pyroteknik.
De som valt temat ”Jorden i blåsväder” spenderade lördagsförmiddagen med att arbeta med en väderballong. Föreningen Katternö Skywatchers hade redan i början av sommaren införskaffat en extra ballong för tillfället. Denna gång hölls ballongen i ett trehundra meter långt koppel. Längden på kopplet räckte dock till för att nå molnhöjd vilket gav intressanta värden för temperatur och luftfuktighet. Payloaden innehöll förutom logger och sensorer för temperatur och fuktighet också en arduino i standard ”CanSat”-utförande som kontinuerligt sände data till datorn på marken.

Vad lämnar då en satsning likt denna för bestående spår? Med all säkerhet har alla deltagare och arrangörer vidgat sina vyer och knutit nya kontakter. Med intill sanning gränsande sannolikhet har de inblandade fått utmana sina egna färdigheter. Troligen bär många med sig ny inspiration för kommande veckor av studier och arbete. Eventuellt har någon fått den knuff i rätt riktning som behövs för att våga ta en framtida chans att forska och bygga för framtida projekt.
3 kommentarer